ZAPADNA DIPLOMACIJA

Trilateralni susret za Pahora je paradoksalan

22.12.2008 u 22:58

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da odluka njegove vlade da blokira većinu pregovaračkih poglavlja na zadnjoj pristupnoj konferenciji Hrvatske s Europskom unijom bila neizbježna i da predstavlja zaštitu vitalnih nacionalnih interesa

Da nismo tako postupili, vjerojatno bi došlo do referenduma o ulasku Hrvatske u EU, s unaprijed poznatim ishodom. Time bi slovenska vlada bila stjerana u kut jer prema zakonu o referendumu cijelu godinu dana ne bi mogla mijenjati tu odluku, a to bi zatrovalo odnose s Hrvatskom", kazao je Pahor .

"Ovakvom našom odlukom, sada imamo samo zaplet koji i ne mora biti tako težak ako Hrvatska bude spremna na rješenje", rekao je Pahor u utorak navečer u ekskluzivnom jednosatnom razgovoru za Slovensku televiziju.

Pahor je dodao da je spreman na susret s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom kako bi se riješio zastoj u hrvatskim pristupnim pregovorima jer je, kako je upozorio, nova pristupna konferencija pod predsjedanjem Češke koja 1. siječnja 2009. preuzima predsjedavanje EU-om od Francuske već za dva mjeseca.

Na pitanje hoće li će pristati na sastanak s hrvatskim premijerom Sanaderom u "trilateralnom formatu", tj. uz nazočnost europskih dužnosnika, Pahor je rekao da mu se takvo uvjetovanje čini "paradoksalnim".

"Sad, kad je stvorena prilika da se problem počne rješavati bilateralno, traži se nazočnost trećeg. To je paradoksalno, ali ja ću ostati otvoren za različite inicijative ako hrvatska strana javno ne bude previše isticala formu i protokol", rekao je Pahor.

On je ponovio da neće odustajati od zahtjeva za hrvatskim jamstvima da Hrvatska ne prejudicira granicu koja je zahtijevao prošlog tjedna.

Hrvatska ima dvije mogućnosti, ili da očisti dokumentaciju od spornih dokumenata i zemljovida kojima je mijenjala stanje od 25. lipnja 1991. godine ili da prihvati pravnu i političku izjavu koju smo predložili francuskom predsjedništvu, ali zbog kratkoće vremena nije usklađena iako se činilo da za to postoje izgledi", rekao je Pahor.

Pahor je najavio jaku diplomatsku aktivnost svoje države na svim razinama slijedećih dana i tjedana kako bi europsku javnost uvjerio u opravdanost slovenskih pozicija.

Isto tako, Pahor je rekao da su slovenski veleposlanici u inozemstvu dobili instrukcije da o materijalu koje im je pripremila pravna služba slovenskog ministarstva vanjskih poslova obavještavaju strane diplomate i ugledne medije.

Materijal dokazuje po pojedinim pregovaračkim poglavljima da je Hrvatska od 1991. godine mijenjala stanje na granici koje sada želi legalizirati ulaskom u EU, dodao je Pahor.

Slovenski premijer u više ne navrata istaknuo da pitanje granica kao "nacionalni interes" za Sloveniju ostaje i u budućnosti sve dok se pitanje Piranskog zaljeva i izlaza na otvoreno more ne riješi i da nije riječ o njegovu osobnom hiru.