BIOPORTAL RAZDORA

Zmajlović objašnjava zašto je platio web čak milijun kuna

04.06.2015 u 17:47

Bionic
Reading

Portal Inpublic optužio je ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića da je nepotrebno za izradu Bioportala, portala Državnog zavoda za zaštitu prirode, potrošio gotovo milijun kuna. Oni tvrde da je sve moglo biti napravljeno za tek 15 tisuća ili možda koju kunu više. S druge strane, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode odgovaraju da to što je tekst napisan, ne znači da autor razumije o čemu piše

Štoviše, poručuju iz Ministarstva, i članak u Slobodnoj Dalmaciji i tekst portala Inpublic pokazuju suštinsko nepoznavanje teme i posljedično se iznose usporedbe potpuno neusporedivih stvari. Dakle, Inpublic piše da je neto cijena ugovora iznosila 914.912 kuna i to za posao koji obuhvaća izradu dvaju portala, jednog javnog (Bioportal), a drugog internog/sektorskog portala koji, među ostalim, omogućava upravljanje i prostornim podacima.

Zaključuju da kad je riječ o našim ministarstvima i agencijama, kada se god dotaknu web stranica, one umjesto cijenom prihvatljive i jednostavne za korištenje, ubrzo postaju skupe, nefunkcionalne i u potpunosti – van svake logike. Kada se pogleda cijena, čovjek bi pomislio da je ministarstvo Mihaela Zmajlovića naručilo izradu ‘svemirskog broda’, kažu kritičari.

Kroz razgovor s nekoliko web dizajnerskih tvrtki, iz Inpublica su saznali da se stranica bazira na inače besplatnim i dobro poznatim rješenjima: Drupalu, Omega frameworku, Google Places API-ju i OpenLayers 3. Na upit koliko vremenski treba da se ovakav projekt sastavi, rečeno im je manje od tri tjedna grupi od svega nekoliko ljudi koji imaju iskustva sa spomenutim platformama. Smatraju da su puno veći i kompleksniji projekti, u usporedbi s ovim, koštali duplo manje. Nažalost, svi sugovornici su im bili anonimni.

Iz Ministarstva na kritike odgovaraju po stavkama:

Kažu da su 2012. godine, kada u preuzeli Ministarstvo, pokrenuli izradu Bioportala imajući dva cilja: drastično smanjenje troškova i potpuno otvaranje podataka javnosti – s posebnim naglaskom na sve koji planiraju neki zahvat u područjima ekološke mreže, odnosno, u prirodi. Rezultat njihova truda jest da su, kažu, od 22. svibnja javno, besplatno i u stvarnom vremenu kroz Bioportal dostupni svi podaci o bioraznolikosti naše zemlje i ukinut je godišnji milijunski trošak licenci.

Da bi to omogućili, nastavljaju, proveden je projekt vrijedan 914.912 kn, čime je portal postavljan na slobodni softver (open source) i omogućuje višemilijunske uštede te se već u prvoj godini investicija u potpunosti vraća.

'Već pri preuzimanju Ministarstva uočeni su iznimno visoki troškovi za licence te je naručen elaborat pri Geodetskom fakultetu u Zagrebu, na temelju kojeg su za 2012. i 2013. troškovi licenca prepolovljeni i tada je donesena odluka o pokretanju projekta Bioportala na slobodnom softveru, kako bi se taj trošak u potpunosti ukinuo', poručili su iz Ministarstva.
Bioportal se sastoji od dijelova namijenjenih i u svakom trenutku dostupnih javnosti i dijelova dostupnih stručnoj i znanstvenoj zajednici – registara i upisnika.

Potom nabrajaju da su javno, besplatno i u stvarnom vremenu dostupni dijelovi namijenjeni izrađivačima studija utjecaja na ekološku mrežu, za koje kažu da su važni jer su do sada podatke za studije trebali 'naručiti' u DZZP-u, te građanima i znanstvenoj zajednici.

'Ovaj dio, javno dostupan, čini oko pet posto Bioportala, ostatak su podaci iz tzv. PAMS sustava (protected area management software) - Upisnik zaštićenih područja i desetak baza podataka o vrstama i staništima u Republici Hrvatskoj', naglasili su iz Ministarstva. Iako je za implementaciju PAMS-a dosad, po zatečenim podacima, prethodna vlada potrošila preko 25 milijuna kuna, pohvalili su se, on do 22. svibnja nije zaživio tako da je javan, dostupan u stvarnom vremenu i besplatan.