HOLY PROZIVA

'Vrdoljak i HEP obmanjuju premijera Milanovića'

03.06.2015 u 12:05

Bionic
Reading

Nikada do sada u HEP-u nije angažirano toliko vanjskih konzultanata, i na to se troše milijuni, iako posao bez problema mogu obavljati stručnjaci koje već rade u toj državnoj tvrtci. Poručila je to na press konferenciji ORaH-ova Mirela Holy koja je s nezavisnim zastupnikom Mladenom Novakom i energetskim stručnjakom Milanom Puharićem progovorila o stanju u HEP-u

Još početkom travnja Mirela Holy postavila je Vladi pitanje o uslugama vanjskih konzultanata u HEP-u. Podsjetila je kako su je na to ponukali zabrinuti zaposlenici HEP-a koji su upozorili na, po njihovom mišljenju, netransparentno trošenje novca kompanije na konzultantske usluge.

'Potpuno je nejasno zašto HEP koristi konzultante kada na raspolaganju ima 12.000 zaposlenika svih struka (inženjera, pravnika, ekonomista itd.) koji su zasigurno daleko stručniji od vanjskih stručnjaka/konzultanata. U povijesti HEP-a, tvrde, nikada se u ovakvom obimu nisu koristile takve usluge, radi se o više desetaka milijuna kuna koje se plaćaju uglavnom stranim konzultantskim kompanijama. Neki od primjera koje navode su: angažman vanjskih konzultanta za evaluaciju ponuda za Plomin C; studija restrukturiranja HEP-a; Studija operativnog i strateškog restrukturiranja HEP Operatora distribucijskog sustava te podrška u implementaciji. Bizaran je slučaj i angažiranja REAL Grupe sektora HEP-a za razvoj proizvoda i usluga kojoj je za pridobivanje 16.000 kupaca isplaćen 21 milijun kuna, a prema našim izračunima ta investicija vratila bi se za sto godina', napisala je i danas podsjetila Holy na svoje pitanje.

Poseban problem, navodi Holy, jest i Centar za praćenje energetskih investicija koji služi 'kao institucija za izvlačenje novca iz energetskih kompanija'.

'Oni su trebali biti ti koji će pružati konzultantske usluge za energetske kompanije, međutim u kolovozu 2012. CEI je pokrenuo natječaj za financijsko savjetovanje u energetskom sektoru s ciljem sklapanja okvirnog ugovora na razdoblje od četiri godine, i to u iznosu od 87,5 milijuna kuna. Bizarno je da jedna institucija koja bi trebala pružati konzultantske usluge, traži angažman vanjskih konzultanata da odrade taj posao', kazala je Holy.

Sve to Holy je spomenula i u pitanju Vladi, no odgovor koji je dobila ju je iznenadio. 'Odgovor koji je Vlada poslala krajem svibnja potpuno je bizaran. Jedino što smo iz tog odgovora mogli saznati je da je točno da postoje ti ugovori, ali u odgovoru postoji cijeli niz lažnih informacija pa možemo steći dojam da je premijer koji je potpisao taj odgovor obmanut i od ministra Vrdoljaka i od ljudi iz HEP-a', poručuje Holy.

Spomenula je i Plomin C za koji je uvjerena da neće dobiti zeleno svjetlo u Bruxellesu. 'Oni i dalje lažu i obmanjuju javnost, uništavaju HEP po svim osnovama i bojim se da ćemo s HEP-om uskoro gledati isti scenarij kao s Inom', kaže Holy.

Što je Vlada odgovorila Mireli Holy, pogledajte OVDJE.

U svom zastupničkom pitanju Holy je spomenula i vjetroelektrane, odnosno zanimalo ju je koliko su plaćeni vanjski savjetnici za kupoprodaju već izgrađenih vjetroelektrana. Ako se pita energetskog stručnjaka Milana Puharića, konzultanti ovdje nisu ni trebali jer unutar HEP-a djeluje tvrtka Obnovljivi izvori koja je to mogla sama odraditi.

Nezavisni zastupnik Mladen Novak upozorio je pak na privatizaciju HEP-a, odnosno na rezultate studije 'Potrebe dokapitalizacije putem IPO-a' koji su radili Ivan Lovrinović i Drago Jakovčević, a naručitelj je Radničko vijeće HEP-a.

'IPO predstavlja strateški potez kompanije i nikako se ne može svesti samo na prikupljanje potrebnih novčanih sredstava', rekao je Novak i upitao koja je strategija vlasnika HEP-a.

'Nisu rijetke situacije da početne priče o naknadnim koristima, obično zaogrnute u tržišnu i konkurentsku retoriku, završavaju novim monopolskim položajem uz još više cijene određenog dobra i kontinuirano otuštanje radnika', kazao je Novak, podsjetivši na slučajeve INA-e i razdvajanje HPT-a.

Novak upozorava kako autori studije smatraju da se odmah jednostrano treba odustati od daljnjih aktivnosti koje se odnose na IPO zbog sprječavanja curenja strateških informacija i poslovnih tajni kao i zbog značajnih troškova.