ZELENO SVJETLO

Svetice se mogu graditi, SDP napustio Skupštinu

02.06.2015 u 19:48

Bionic
Reading

S 32 glasa 'za' i jednim suzdržanim Skupština Grada Zagreba dala je zeleno svjetlo za izgradnju ŠRC-a Svetice. Prije nego što su se Svetice stavile na glasanje zastupnici SDP-a odlučili su napustiti Skupštinu, na što im je gradonačelnik Milan Bandić poručio da napuštaju teren kada gube pet prema nula. U investiciju tešku 92,5 milijuna novac bi trebao uložiti Hrvatski nogometni savez, a bit će zakupac 15 godina nakon izgradnje prve faze projekta

Gradnja Svetica predviđena je u dvije faze: prva, u kojoj bi se uložilo 92 milijuna eura, predviđa nogometno-atletska borilišta, zonu rekreacije za građanstvo, stadion, konferencijski centar, hostel, ugostiteljske sadržaje, posebne prostore stadiona i atletski centar. U drugoj fazi, za koju još nije predviđen iznos sredstava, trebala bi se graditi atletska dvorana za trening. Gradnja druge faze trebala bi se početi obavljati u roku od četiri godine od dana ishođenja uporabne dozvole za prvu fazu.

Većina zastupnika nije imala posebnih primjedbi na predloženi projekt, a gradonačelnik je pozvao da se zaključak o davanju suglasnosti za gradnju na Sveticama donese konsenzusom.

'Tko je protiv ovog projekta, taj je protiv građana, grada i sporta', kazao je Bandić, a kada je vidio da se SDP protivi projektu, odustao je od poziva na konsenzus. Davor Bernardić u ime SDP-a kazao je kako je Grad dobio premalo s obzirom na to da daje besplatno 90.000 m2 zemljišta.

'Mogli smo i trebali smo dobiti više. Uz sve to, preuzeli smo i obvezu da obeštetimo Crkvu ako izgubimo spor na sudu, a postoji mogućnost da Grad participira u gradnji druge faze iako se tvrdi da troška neće biti. Naime, u članku 10. ugovora stoji da će Grad i HNS visinu i način osiguravanja sredstava za izvođenje druge faze utvrditi aneksom ugovora prije podnošenja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole za drugu fazu. Tu treba dodati da će i atletičari morati napustiti Svetice kad počne gradnja, a kad se vrate, morat će plaćati korištenje prostora', kazao je Bernardić, nakon čega su SDP-ovci odbili sudjelovati u glasanju.