POGODOVANJE KORPORACIJAMA

Todorić će imati prednost za zakup kioska koji plaća 840 kuna

02.06.2015 u 15:48

Bionic
Reading

Zahvaljujući glasovima zastupnika Nezavisne liste Milana Bandića, HDZ-a, HSP-a AS, ali i suzdržanosti SDP-a, Gradska skupština na današnjoj je sjednici izglasala Odluku o davanju u zakup i na drugo korištenje javnih površina u Gradu Zagrebu

Navedenom odlukom površine za kioske ubuduće će se zakupljivati na deset godina, prednost pri zakupu imat će oni koji su već na postojećoj lokaciji, a ono oko čega su se posebno lomila koplja bio je glavni uvjet, prema kojem za dobivanje lokacije nije ključna ponuda iznosa mjesečne zakupnine već jednokratna naknada u minimalnom iznosu tromjesečnog iznosa zakupnine, na koncu je također prihvaćena.

'Odlukom u ovakvom obliku pogoduje se korporacijama. Samo one u praksi mogu platiti velike jednokratne iznose. Mi ne želimo podržati korporacije nauštrb malih i srednjih poduzetnika. Ovaj je prijedlog štetan za period od deset godina jer će Grad u prvoj godini uzeti jednokratnu naknadu, a buduća vlast u Gradu će ubirati kikiriki', ustvrdio je šef HSLS-a i predsjednik Skupštine Darinko Kosor.
HSLS je predložio amandmane prema kojima je ključ za dobivanje trebala biti jednokratna zakupnina, a ne jednokratna naknada.

Kosorovu ideju pretočenu u amandmane za govornicom je podržao i Davor Bernardić u ime SDP-a kazavši kako 'svaka odluka koja pogoduje velikima ide nauštrb malih'. Otkad više nije zamjenica gradonačelnika, prvi je put za govornicu izišla i Sandra Švaljek kazavši da ponuđeno obrazloženje nije dobra podloga za raspravu.

'Na jednom mjestu se kaže kako se podržava tržišno natjecanje, a na drugom prednost pri zakupu imaju postojeći zakupci', kazala je Švaljek dodavši da su i podaci o broju kioska i tko je sve u njima došli prekasno.

Andrija Mikulić (HDZ) ustvrdio je kako je odluka dobra, ali i naglasio da nedostaje bolja kategorizacija u zonama i cijenama.

Prema podacima koje je iznio Mario Župan (HDZ) na javnim površinama danas se nalazi 419 kioska od kojih su u 308 zakupu pravnih, a 111 fizičkih osoba. Najveći broj kioska (137) drži Tisak Ivice Todorića, od čega ih je 109 u prvoj zoni, iNovine imaju 40, u prvoj zoni 30, slijedi ih Hrvatska lutrija sa 16, od čega 15 u prvoj zoni. 'Oni imaju monopol. Cijena zakupa na Jelačić placu je smiješna. Plaća se 70 kuna za kvadrat, a kiosk ima 12-13 kvadrata pa se lako izračuna da se na elitnoj lokaciji za njega plaća mjesečno 840 kuna što je premalo', ustvrdio je Župan.

Zvane Brumnić (SDP)
smatra da bi za atraktivnu lokaciju jednokratna naknada trebala biti između 250 i 300 tisuća kuna i da bi se tek onda mogla kompenzirati niska cijena zakupnine.

Nakon izrečenoga, SDP je zatražio stanku za klub i donio odluku, s obzirom na to da oko Odluke nema konsenzusa, da će pri glasanju biti suzdržan. 'Volio bih da se Odluka donese konsenzusom, ali to će se dogoditi kad ja umrem. Sva udruženja obrtnika podržala su ovu odluku, ona je proizvod razgovora s njima. Tri stvari koje su oni tražili mi smo uglavili; od toga da se zakup s pet poveća na deset godina, preko zaštite tradicijskih obrta i da oni koji su u kioscima imaju prednost pri zakupu', kazao je Bandić nakon čega je odluka prihvaćena, a amandmani HSLS-a odbačeni.