TRIBINA U HND-U

Veleposlanica hrvatskim medijima: Uvrijedili ste Makedonce

02.06.2015 u 12:00

Bionic
Reading

U zgradi Hrvatskog novinarskog društva u ponedjeljak je održana nesvakidašnja tribina pod nazivom 'Mediji i demokracija', na kojoj je sudjelovala i veleposlanica Makedonije u Hrvatskoj Daniela Karađozoska. Veleposlanica je ustvrdila kako su pojedini hrvatski mediji (posebno internetski portali) povrijedili Makedonce, kako kaže, neistinitim izvještavanjem o aktualnoj krizi. U kritici joj se pridružila i predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a koja je 'neobrazovane novinare' pozvala da se ispričaju

Tribina je započela izlaganjem umirovljenog novinara, urednika i diplomata Dražena Vukova Colića koji je, govoreći o demokraciji u medijima u uvjetima novog hladnog rata, kritizirao ustaljenu praksu hrvatskog vanjskopolitičkog copy-paste novinarstva. Na njega se nadovezala Neda Ritz, članica Programskog vijeća HRT-a, u čijem je izlaganju prevladavalo žaljenje za smanjenom ulogom javnih medija u eri komercijalizacije. Ritz je istaknula kako je najveći problem javne televizije upravo Dnevnik i njegovo pomicanje termina radi utrke s konkurencijom te posljedični gubitak identiteta.

O javnom interesu i izvještavanju u eri podgrijanog hladnog rata govorila je i umirovljena novinarka HRT-a Silvija Luks koja je prisutnima prepričavala anegdote poput one kad joj je metak proletio pored glave u Angoli, zaključivši da u vrijeme rata nema slobodnih medija, jer su u funkciji propagande. Aktualne tematike fizičke sigurnosti novinara dotaknuo se i donedavni predsjednik HND-a Zdenko Duka koji je upozorio kako je napad na Željka Peratovića prvi veći napad na novinare nakon ubojstva Ive Pukanića 2008. te prokomentirao da se, ako je suditi po intervjuu Tomislava Karamarka u Globusu, demokraciji u medijima loše piše.


Cijelo izlaganje makedonske veleposlanice o aktualnoj situaciji u njezinoj zemlji

Prilično konspirativni i rasplinuti ton tribine kulminirao je nastupom makedonske veleposlanice Daniele Karađozoske koja je održala predavanje pod naslovom 'Demokracija u novinarstvu u Republici Makedoniji'. Veleposlanica je predstavila prednosti studija novinarstva na skopskom sveučilištu, pročitala dio statuta Udruženja makedonskih novinara, a potom prešla na izlaganje o aktualnoj krizi u Makedoniji. Ponovila je mantru makedonske vlade o tome kako je teroristički napad u Kumanovu prijetnja za cijeli Balkan, doslovce citirajući prijetnje premijera Gruevskog koji je rekao kako će svi koji budu pokušavali destabilizirati državu proći jednako kao teroristi. Ipak, u nastavku je malo ublažila retoriku ističući kako se turisti nemaju čega bojati te kako će Makedonija, prema nekim projekcijama, 2015. i 2016. biti prva u Europi po gospodarskom rastu.

Karađozoska je izlaganje zaključila neočekivanim napadom na izvještavanje hrvatskih medija o krizi u Makedoniji. Ustvrdila je da su pojedini mediji 'povrijedili Makedonce u Hrvatskoj, ali i u Makedoniji, objavom spekulacija, neistinitih i neprovjerenih podataka'. Posebno se okomila na internetske portale koji bi, po njezinu mišljenju, 'trebali biti malo oprezniji s brzim informacijama'. U još nevjerojatnijem obratu, gotovo dvosatnu tribinu zaključila je moderatorica Branka Starčević, predsjednica Udruge umirovljenika HRT-a, koja se veleposlanici ispričala u ime svih medija koji su uvrijedili Makedonce u Hrvatskoj i Hrvate u Makedoniji zaključivši da 'to nisu napravili obrazovani novinari'.

Tribina čiji je naziv, podsjećamo, 'Mediji i demokracija', završena je pozivom na domjenak, bez mogućnosti za postavljanje pitanja na bilo koju temu.