U MREŽI PRVOG

Rehak priznao: 'Pogriješili smo kada smo tražili Matićevu smjenu'

02.06.2015 u 08:37

Bionic
Reading

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, za emisiju Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' kazao je kako cijeni ministra branitelja Predraga Matića. 'On je moj branitelj i član udruge logoraša. Mi smo pogriješili kada smo tražili njegovu smjenu, mislim da to nije bilo dobro', kazao je Rehak.

Smatra da bi razgovori mogli dovesti do razmontiranja šatora u Savskoj ulici, vjeruje da je moguć kompromis s Vladom. Ako premijer bude imao takta, kao zadnji put, mislim da bi se pitanja šatora i ostalih problema mogla riješiti, kaže Rehak.

Kladiti se u premijerov takt je sumnjiva oklada, kazao je politički analitičar Žarko Puhovski analizirajući jučerašnji sastanak branitelja i premijera s ministrima. Ne može dokučiti je li Josip Klemm bio ironičan kada je Milanoviću zahvalio što je zadnjih tri i pol godine 'uspješno vodio Vladu'.

Puhovski kaže da su se bivši branitelji toliko ukopali u svoju poziciju, da misli da neće doći skoro do razmontiravanja šatora, nego da bi moglo doći do unutarnjih razlika. Kaže da se to moglo već vidjeti na primjeru plinskih boca kojima su neki prosvjednici prošli tjedan blokirali Savsku ulicu, za što se Klemm ispričao.

'Truli kompromis'

Puhovski kaže da je problem što premijer nije primio predstavnike sindikata koji su za njega puno važniji od bivših branitelja, njegov susret s braniteljima ocjenjuje kao 'truli kompromis'. Radnici RIZ-a čekaju godinama da ih primi premijer, po čemu su bivši branitelji tu privilegirani, pita se.

'Od kada su digli šator u Savskoj, SDP-u je prestao padati rejting', primjećuje Puhovski. Isto tako, smatra da su branitelji možda na početku bili vezani uz HDZ, no njegov je dojam da više ne odgovaraju toj stranci. Oni su jučer bili dvije klase pristojniji nego inače, nije bilo radikalizacije, nije bilo 'dolje Jugoslaveni' i 'oba će pasti', komentirao je.

Dok Rehak smatra da prosvjedi branitelja nisu politički motivirani, Puhovski napominje kako je do njihova prosvjeda došlo pet tjedana nakon što su se izmjene zakona za koje tvrde da su izvor njihova nezadovoljstva pojavile u proceduri. Prvi su zahtjevi išli na Matića i Glavaševića, kaže Puhovski, zaključujući da bivši branitelji imaju čisti politički program. Klemm jučer kaže 'Tražimo dostojanstvo'. Kod koga ja mogu doći i tražiti dostojanstvo? 'Dobar dan gospođo, dajte mi dostojanstvo', komentira Puhovski. Predviđa da će biti još sastanaka i zahtjeva branitelja.  

Dražen Ćurić, novinar i komentator Večernjeg lista, kaže da Milanović loše komunicira. Mislim da je prekretnica nastala kada su se dogodili incidenti na Markovu trgu, politička elita je vidjela da se igra s vatrom i da više nikome ne koristi ova eskalacija sukoba. Ako će doći do rješenja, onda su ove demonstracije i blagi sukob s policijom točka na kojoj se tražio izlaz, kazao je.