THOMPSON I MEĐUDRŽAVNI SKANDAL

Švicarska prosvjedna nota poslana Mesiću

06.10.2009 u 14:56

Bionic
Reading

Predsjedniku države Stjepanu Mesiću poslano je na uvid rješenje o trogodišnjoj zabrani ulaska pjevača Marka Perkovića Thompsona u Švicarsku, u kojem se spominje termin 'građanski rat u Hrvatskoj', rekao je u utorak za Hinu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

Notu MVPEI-ja zbog spominjanja građanskog rata u rješenju o zabrani ulaska Marka Perkovića u Švicarsku, švicarskom je veleposlaniku u Zagrebu predao ravnatelj konzularnog odjela ministarstva Vinko Ljubičić, rekao je Dragun. Na upit spominje li se u švicarskom rješenju formulacija 'građanski rat', Dragun je potvrdno odgovorio.

U dijelu tog rješenja piše, pojasnio je Dragun, da je 'Marko Perković postao poznat 1991. godine s pjesmom Bojna Čavoglave. Ta pjesma ima za temu borbu protiv srpske paravojske za vrijeme građanskog rata u Hrvatskoj'.

Mesić je, naime, u utorak ponovno komentirao notu ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića švicarskim vlastima zbog zabrane ulaska u zemlju hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, te rekao kako mora vidjeti sadržaj prosvjedne note u kojoj se, prema Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, spominje građanski rat.

'Ja moram vidjeti taj tekst note, ako je obrazloženje točno onda je to jedno, a ako nije točno, smatram da netko mora snositi posljedice', rekao je tom prilikom Mesić u izjavi novinarima u Supetru na Braču, gdje je sudjelovao u radu Ljetne škole demokracije.

Ministar Jandroković je u ponedjeljak u pismu predsjedniku države istaknuo da 'bi neodgovaranje na takvu interpretaciju Domovinskog rata značilo da se Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija slaže s takvim stavom'.