MATIĆ O SASTANKU

'Neka branitelji znaju odmah u startu da ne mogu prevladati'

30.05.2015 u 12:37

Bionic
Reading

Nakon što su se branitelji jučer povukli s Markova trga, u ponedjeljak se očekuje sastanak predstavnika prosvjednika iz Savske 66 s premijerom Zoranom Milanovićem. Na sastanku će biti i ministar branitelja Predrag Matić, koji je danas na obilježavanju Dana Sabora iznio svoja očekivanja od sastanka

Sastanak bi u ponedjeljak, nada se ministar Matić, trebao proći u tolerantnoj i demokratskoj atmosferi.

'Neka iznesu svoje argumente, ja se nadam da neće biti nekih argumenata posebnog animoziteta prema meni, odmah u startu neka znaju da oni ne mogu prevladati. Međutim, neka otvoreno pokažu koji su to propusti koje je radilo Ministarstvo branitelja ili ja osobno. Nakon toga ću prezentirati svoju stranu priče ili priču Ministarstva branitelja, mediji i hrvatska javnost će to vidjeti. Ja se jedino bojim, oni su već više puta pokazali kada nisu zadovoljni onim što čuju, da napuštaju sastanak. Ja bih želio da ostanu do kraja sastanka, ja ću strpljivo, a naravno i premijer, saslušati sve njihove argumente, a onda neka ostanu i neka saslušaju i argumente ministra branitelja koje ću ja prezentirati, a onda neka hrvatska javnost sudi. Ja imam sve pripremljeno, vrlo sam opušten svih ovih dana, svih sedam mjeseci, sve tri i pol godine. Hvala premijeru na potpori koju mi daje, a ja ću pokazati što je Ministarstvo napravilo u tri i pol godine, pokazat će što je još moglo napraviti da nam nisu ovih sedam mjeseci snažno odmagali', kazao je Matić.

Iako je spreman na razgovor, Matić ne vjeruje da će se nakon sastanka puno promijeniti i da će branitelji napustiti Savsku 66.

'Ništa se neće drastično promijeniti, stavovi Ministarstva su ti koji jesu, argumentirani i potkrijepljeni. Nadam se da će i argumenti dijela branitelja koji sedam mjeseci prosvjeduju, također biti argumentirani, a dalje su potezi na njima', rekao je Matić.

U Hrvatskoj, poručio je, svatko može prosvjedovati, ali ne kao u Savskoj ili kako je to bilo zadnja dva dana na Markovu trgu, gdje je zaprijetila i eskalacija.

'Vidjeli ste invalide, to su najteži invalidi kako oni vole reći, vidjeli ste kojom lakoćom oni bacaju one policijske zapreke. To su umirovljeni invalidi, radno nesposobni. Jeste li vidjeli kad digne onu pregradu i baci je nekoliko metara? Više je baci nego naš Kralj koliko može baciti, ali dobro, to je dio folklora, tako mora biti. Ja želim da u demokratskom i prijateljskom ozračju razmijenimo argumente, stavimo ih na stol, a onda neka sude hrvatska javnost i svi drugi hrvatski branitelji, onih 490 i nešto tisuća koji ne sudjeluju u ovome', kazao je Matić.

Ministar branitelja ponovio je da ne namjerava dati ostavku, što od njega traže prosvjednici iz Savske.

'Bit ću ministar do sljedećih parlamentarnih izbora, nakon toga nema teorije. Ja vjerujem da će pobijediti SDP i koalicija koju bude SDP stvarao i da će ostati na vlasti. Ne znam što se braniteljima mijenja ako ministar nije Fred, a ostane Pero Perić. Ali šator, ulica, ne mijenjaju ministre pa ih neće moći ni sada promijeniti. Oni moraju shvatiti da je veća snaga u olovci i komadiću papira na izborima', rekao je Matić.

Stoga je braniteljima poručio neka izađu na izbore sa svojom listom.

'Oni tvrde da im daje potporu svih 500 tisuća branitelja. Svaki branitelj je danas oženjen, to je milijun ljudi. Svaki branitelj ima barem u prosjeku jedno dijete, to je 1,5 milijuna ljudi. S milijun i pol glasova, vi imate dvotrećinsku većinu u Saboru, imate predsjednika države, imate predsjednika Vlade, Sabora, sve. Kad ste toliko snažni, izađite na izbore, kao što je rekao branitelj Filipi. Nek' osnuju stranku, pokušali su to već 500 puta, neće prijeći prag ni koliki je solinitet mora u Jadranu', poručio je Matić.