DAN HRVATSKOG SABORA

Na saborskom rođendanu svi se pitali gdje je premijer

30.05.2015 u 11:13

  • +8

Svečana sjednica Hrvatskoga sabora

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Hrvatski sabor danas je svečanom sjednicom proslavio svoj dan, u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora prije 25 godina te na povijesnu ulogu Hrvatskog sabora u očuvanju hrvatske državnosti kroz mnoga stoljeća. Svečana sjednica započela je minutom šutnje, a Dan Hrvatskog sabora čestitao je predsjednik Sabora Josip Leko koji se uvodno obratio uzvanicima, poručivši da je za budućnost države potrebno jedinstvo kakvo smo imali i prije 25 godina

'Kao što smo prije 25 godina bili jedinstveni u pogledu naših demokratskih i slobodarskih težnji, tako nam je i danas potrebno jedinstvo za budućnost Hrvatske', poručio je Leko na svečanoj sjednici.

Političke je aktere još jednom pozvao da se u izbornoj godini ne dovode u situaciju da zbog osobnog političkog probitka ili probitka bilo koje političke opcije uništavaju vrijednosti demokratskog društva.

'Pozivam sve političke aktere da budu demokratski odgovorni u izbornoj godini i na taj način pokažu brigu za budućnost hrvatskog društva i hrvatske države, da svoje aktivnosti usmjere u daljnji razvoj demokratskih procesa i gospodarskog napretka na dobrobit svih građana Republike Hrvatske. To građani s pravom od svih nas očekuju', rekao je Leko.

Uvjeren je kako je za to nužan nacionalni konsenzus oko toga koje je gospodarske grane nužno razvijati, oko pravca razvoja obrazovanja te u vođenju vanjske politike.

'Nitko dobronamjeran ne može biti protiv takve vrste nacionalnog konsenzusa. Zato neka nam današnja svečanost u kojoj se s punim ponosom prisjećamo prvih dana višestranačja u Hrvatskoj, bude poticaj za ostvarenje svih naših nacionalnih i državnih interesa', pozvao je Leko.

Leko se prisjetio početka parlamentarizma u modernoj Hrvatskoj, ali i nekih grešaka koje su se dogodile putem.

'Počinjene su, nažalost, i neke krupne pogreške u procesu privatizacije i pretvorbe nekadašnjih društvenih poduzeća. Tako je, što zbog neznanja i nesposobnosti nekih novih vlasnika, što zbog njihovih korupcijskih radnji, izgubljen veliki broj radnih mjesta. Gubitku radnih mjesta pridonijela je i kriva ekonomska politika koja je pogodovala uvoznicima na štetu izvoznika domaćih proizvoda', rekao je Leko.

Hrvatska se, kaže, previše zaduživala, a strukturni problemi hrvatskog gospodarstva koji su doveli do visoke stope nezaposlenosti i teške socijalne situacije u zemlji razlog za zabrinutost, rekao je Leko.

Ekonomski problemi, kazao je, nisu nerješivi. 'Ako smo uspjeli pobijediti u Domovinskom ratu, ostvariti višestoljetni san o neovisnoj i slobodnoj Hrvatskoj, onda nema razloga sumnjati da ćemo izaći na kraj i sa strukturnim problemima hrvatskog gospodarstva. Prvi pozitivni pomaci su tu, voljeli bismo da je dinamika izlaska iz recesije brža, ali ono što je najvažnije - ne treba odustati, ne treba gubiti nadu da će sutra biti bolje', kazao je Leko.

U sklopu svečane sjednice prikazan je i film 'Hrvatski sabor u demokratskim procesima Republike Hrvatske'.

Poluprazna sabornica, izostao HDZ

U polupraznoj sabornici vidljiv je bio izostanak HDZ-a. Oni su još jučer najavili da neće doći, i to potaknuti situacijom s prosvjedom branitelja. Kako nam je jučer pojasnio HDZ-ov Gordan Jandroković, iz glavne vladajuće stranke posljednjih dana dolazile su izjave o prolijevanju krvi i pod tim okolnostima nisu htjeli doći.

Komentar je dao i predsjednik Sabora Josip Leko. To je poruka da svi griješe pa i HDZ kad je u pitanju takva institucija kao što je hrvatski parlament u kojem su oni kao stranka 18 godina bili odgovorni za politiku i demokraciju. To se vidjelo iz prezentacije filma. Žao mi je što nisu prepoznali trenutak koji ima zadaću da potiče na razvoj demokratskih odnosa i izgradnje Sabora, nego su svoju odluku temeljili na trenutnim procjenama i ocjenama koristi za dnevnu politiku', poručio je Leko.

U Saboru nije bilo ni premijera Zorana Milanovića niti potpredsjednika Vlade. Pojavila se samo nekolicina ministara poput Vedrana Mornara, Borisa Lalovca, Orsata Miljenića, Predraga Matića, Arsena Bauka, Siniše Varge.

'Premijer ne znam gdje je bio, obećao je da će doći, ne znam što se dogodilo. Vodio sam brigu samo o premijeru, mislio sam da će doći, bio je rekao da će doći, a za ostale ne znam. Dobrodošli svi koji su pozvani, a hvala i onima koji su htjeli, a nisu mogli', rekao je Leko.

Iz Vlade su poručili da je premijer bio spriječen iz osobnih razloga.

Osim izostanka premijera, pažnju je izazvao i razmještaj dužnosnika u klupama. Tako je neobično bilo vidjeti da jedan pored drugog sjede zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, koji ga trenutno istražuje.