BAUK O PROSVJEDNICIMA

'Mi nismo Iran da nam treba Vijeće čuvara revolucije'

29.05.2015 u 22:07

Bionic
Reading

Ministar uprave Arsen Bauk gostovao je u emisiji 'Pravi kut' na Mreži TV gdje je kazao da je možda naivan, ali je očekivao da će branitelji prosvjednici još u četvrtak nakon 22 sata, poštujući zakon, otići s Markova trga

Većina prosvjednika je zakon ispoštovala uz pomoć policije, smatra Bauk i dodaje da je i prije četvrtka bilo najava šatoraša da kad oni dođu na Markov trg, netko će morati otići.
Na upit voditeljice jesu li se ti ružni prizori na Markovom trgu mogli spriječiti, Bauk je odgovorio vrlo iskreno:

'Mislim da je netko želio da dođe do ovakvih ili još gorih scena, ali oni koji su bili režiseri svega očito su ocijenili da im cijela situacija postaje kontraproduktivna', objasnio je ministar u emisiji na Mreža TV.
Iako prosvjednici iz Savske tvrde da samo žele dijalog i da do svega ovoga ne bi došlo da ih je predsjednik Vlade primio na razgovor, Bauk se ne slaže.

'Mi smatramo da je prosvjed prvo bio politički motiviran predsjedničkim izborima, a nakon toga smo ušli i u izbornu godinu. Nije slučajno i simbolično je da je predsjednica Kitarović prvi svoj posjet odradila upravo u taj šator', dodao je Bauk i rekao kako je sve to dio političkog folklora i da su građani shvatili o čemu se zapravo radi.

Bauk je još jednom naglasio da aktualna vlada i parlamentarna većina niti jednim svojim potezom nisu smanjili materijalna prava branitelja.

'Što se tiče političkih prava, mi nismo Iran da nam trebaju Vijeće čuvara revolucije i druge Džamahirije. Ako žele vlast, neka se kandidiraju i ako im birači daju povjerenje, moći će donositi zakone kakve god žele', poručio je ministar uprave prosvjednicima.

Na upit voditeljice hoće li u kampanji zastrašivati birače oporbom, Bauk je odgovorio da je oporba sama pokazala kakvi su zapravo.

'Oni su sada jasno pokazali kakve su njihove namjere ako dođu na vlast. Mi čvrsto vjerujemo da se to neće dogoditi i da se Hrvatska neće vratiti u neka vremena u koja se ne bi trebala vratiti', rekao je Bauk i dodatno zaoštrio odgovor po pitanju HDZ-a.

'Poraz te opcije na izborima bila bi jasna poruka da se s ratnohuškačkom retorikom i povampirenim nacionalizmom u Hrvatskoj više ne mogu dobiti izbori', jasan je bio SDP-ov ministar uprave.
Bauk tvrdi da bi to bila najveća pobjeda hrvatskih birača, da takvoj jednoj politici, kao što je ona HDZ-a, kažu ne!

'Tu politiku personificiraju HDZ i njegov predsjednik koji se u svemu odmaknuo od politike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, na kojeg se često poziva', rekao je Bauk i odlučno dodao: 'Ja sam siguran da Tuđman ne bi glasao za ovakav HDZ!'