VRUĆ KRUMPIR U VUKOVARU

Dvojezične ploče vraćaju se u politički ring

29.05.2015 u 14:47

Bionic
Reading

Vukovarsko Gradsko vijeće u petak je jednoglasno donijelo odluku o izmjenama gradskog statuta, čime se želi poštovati odluka Ustavnog suda kojom je vukovarskome Gradskom vijeću naloženo da u roku od godinu dana riješi pitanje dvojezičnih ploča u tom gradu

Po odluci Ustavnog suda od 11. kolovoza 2014., vukovarsko Gradsko vijeće treba propisati u kojim bi se četvrtima trebali postaviti dvojezični natpisi, uvažavajući istodobno 'potrebe većinskoga hrvatskog naroda koje izviru iz još živih posljedica velikosrpske agresije početkom 90-ih godina 20. stoljeća te potrebu pravednoga i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području grada Vukovara'.

Istodobno, Vlada ima obvezu da u roku od godinu dana u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o službenoj uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina u kojima će urediti prikladni pravni mehanizam za slučajeve kad predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz tog zakona i opstruiraju njegovu provedbu.

Do donošenja tih zakonskih izmjena, mjerodavna državna tijela neće provoditi taj zakon na području grada Vukovara uporabom prisilnih mjera, odlučio je Ustavni sud, koji je na istoj sjednici neustavnim proglasio referendumsko pitanje Stožera za obranu hrvatskog Vukovara o ćirilici.

'Tema je predelikatna i uopće se ne radujem onome što nas čeka. Dovedeni smo u krajnje apsurdnu situaciju da odlučujemo o nečemu o čemu odgovor ne znaju ni najmjerodavniji u državi. Vruć krumpir nam je bačen. Ovo je vrlo zlonamjerno prema nama i prema građanima Vukovara', poručio je u raspravi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ).

Po njegovu mišljenju, umjesto da se u Vukovaru rješavaju gorući problemi, poput nezaposlenosti i niskog standarda, otvorenim izmjenama gradskog statuta 'dobit će se samo još jedna godina cirkusa koji će uveseljavati Vukovar i cijelu Hrvatsku'.

Vijećnik SDSS-a Dejan Drakulić rekao je kako se nada da će se u izmjenama statuta voditi računa i o interesima srpske zajednice. 'Prilika je ovo i za HDZ i većinski narod da pokažu demokratsku i političku zrelost', poručio je Drakulić.

Odgovorio mu je gradonačelnik Ivan Penava, koji je rekao kako su izmjene statuta i prilika za SDSS i srpsku zajednicu da prepoznaju potrebe i želje većinskog naroda.

Po mišljenju vijećnika Nebojše Bajića (SNS), bit će to jedna od najtežih odluka koju će morati donijeti jedno gradsko vijeće u Hrvatskoj. Po njegovim riječima, najveći krivci za to su Ministarstvo uprave i Ustavni sud, koji, kako je ustvrdio, nisu bili na razini povjerenog im zadatka.

Biljana Gaće (SDP) pozvala je na konstruktivan dijalog, ističući da bi svi vijećnici, kako je rekla, trebali biti ponosni što će izmjenama statuta provoditi hrvatske zakone i Ustav. 'I Tuđman je bio za to da se ponosimo bogatstvom nacionalnih manjina', dodala je.

Predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća Igor Gavrić (HDZ) rekao je za Hinu prije početka sjednice tog vijeća da će - nakon što se donese odluka o pristupanju izmjenama gradskog statuta - biti otvorena javna rasprava te da će i građani moći dati svoje prijedloge.

'Nakon toga održat ćemo sastanak s klubovima vijećnika u Gradskom vijeću i predstavnicima nacionalnih manjina i vjerujem kako ćemo u kolovozu izglasati izmjene statuta', rekao je Gavrić. Istaknuo je da Gradsko vijeće namjerava poštovati odluku Ustavnog suda po kojoj se 'moraju poštovati prava nacionalnih manjina, ali odluka mora biti u skladu i duhu članka 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina'.

Također je potvrdio kako je prijedlog odluke izmjena statuta već gotov.

'Trebale bi biti sve strane zadovoljne, vodilo se računa i o srpskoj nacionalnoj manjini, a i o odnosima prema većinskom narodu', rekao je Gavrić i dodao da su prijedlog odluke izmjena statuta sastavili članovi povjerenstva za statut koje je imenovao gradonačelnik Penava.