BRZA AKCIJA

Uhićeni napadači na novinara Peratovića

29.05.2015 u 12:01

Bionic
Reading

Tri osobe uhićene su u četvrtak navečer pod sumnjom da su namjeravale nanijeti teške tjelesne ozljede slobodnom novinaru Željku Peratoviću u njegovoj kući u Luki Pokupskoj te za kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma, izvjestila je u petak karlovačka policija, ne navodeći identitet već samo godine napadnutoga

Uz to, kako se doznaje, policija razmatra i je li počinjeno kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, odnosno jesu li trojica uhićenika tom prilikom oštetili vikend kuću i osobni automobil švicarskih registracijskih oznaka u vlasništvu 43-godišnje Peratovićeve supruge.

Peratović je, prema policijskom priopćenju, nakon verbalnog sukoba napadnut najprije ispred, a potom i u unutrašnjosti svoje kuće u Luci Pokupskoj te je zadobio lakše ozlijede.

U telefonskoj izjavi za Hinu Peratović je u četvrtak navečer kazao da mu se vrti, da ima šav na glavi, a za trojicu napadača da ih ne poznaje.

'Rekli su da mi to ide zato jer pišem o ilegalnom šljunčarenju, ali to, naravno, nema veze s mozgom. Ono na čemu sam u posljednje vrijeme radio je slučaj Perković i ja to s tim dovodim u vezu', rekao je Peratović, nazvavši napad 'cipelarenjem'.

Peratović je u travnju prošle godine za klizišta uz Kupu koja urožavaju niz kuća, pa i njegovu, optužio ilegalno i nestručno šljunčarenje, a još je 2010. podnio je kaznenu prijavu protiv Grada Karlovca i Hrvatskih voda zbog klizišta na Kupi. Budući da mu se jedan od napadača predstavio kao Čunko, a obitelj Čunko s Kaštela u Karlovcu se niz godina bavila pjeskarenjem, moguće je da je napad zaista povezan s poslom oko šljunka koji je zbog niza zakonskih odredbi u velikoj krizi.

Peratović je u petak u prijepodnevnim satima, očekujući policiju da ga odvezu na prepoznavanje napadača, dodao da slijedi prepoznavanje, osim ako uhićeni u međuvremenu nisu sve priznali.

'Oni su nakon napada na mene još dva sata bili u Luci Pokupskoj, uglavnom u birtiji Dijamant. Ali su se, nakon što sam ja otišao u bolnicu, vratili u dvorište i uzeli staru vojnu lopatu, s kojom sam se jučer branio. Naknadno su oštetili ulazna vrata i auto u dvorištu', rekao je Peratović.

Posebno je naglasio da se slaže s istupom Hrvatskog novinarskog društva da se napad na novinare za napisanu riječ treba kažnjavati oštro, po novom zakonu, za što postoji inicijativa već desetak godina i to s popisom stotinu napadnutih novinara od devedesetih godina do danas.

'Jasno je da ovaj napad na mene nije neki moj privatni spor, jer ja te ljude ne poznajem. To je povezano s mojim poslom, dakle za javnu riječ, bilo o šljunčarenju ili nećem drugom i to treba spriječiti i zaštititi novinarsku struku', rekao je Peratović.

Napad na Peratovića u priopćenju je u petak osudio i potpredsjednik saborskog Odbora za medije Davor Bernardić (SDP).

'Nasilje nikada i nikako ne može donijeti išta dobro, a nasilje nad novinarima je nasilje protiv svih građanki i građana Republike Hrvatske i napad na slobodu govora i izražavanja različitog mišljenja što je potpuno nedopustivo u demokratskom društvu koje teži biti društvo tolerancije, solidarnosti i pravde', stoji u priopćenju.