BRANITELJI SE VRATILI U SAVSKU

Glogoški: Do svega ovoga nije trebalo doći

  • +37

Branitelji na Markovu trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Bionic
Reading

Branitelji i invalidi Domovinskog rata koji su se u četvrtak i petak prosvjedovali na Markovom trgu prihvatili su premijerov prijedlog za sastankom u ponedjeljak u 10 sati te su se nešto prije 19 sati vratili u šator na Savskoj cesti u kojem prosvjeduju još od 20. listopada prošle godine. Tako je privremeno riješena kriza koja je potresala Hrvatsku dva dana. Inače, drama na Gornjem gradu eskalirala je oko 12:30, kad su branitelji iz šatora na Savskoj cesti stigli pružiti potporu svojim kolegama. U nekoliko navrata pokušali su probiti policijski kordon. Nekoliko njih uspjelo je proći, no neki su uhićeni. S prosvjednicima je razgovarao i ministar branitelja Predrag Matić, ali taj je sastanak neslavno propao

19:15 Povlači se policija s Gornjeg grada i pušten je promet
19:10
Jedan od vođa prosvjeda Josip Klemm je za HTV izjavio da branitelji nismo zaslužili da 222 dana čekaju na sastanak s premijerom. Kazao je da nisu postavljali ultimatume kada će biti sastanak te su zadovoljni što će ipak do sastanka doći.  Na upit mogu li se riješiti problemi pošto su stavovi dijametralno suprotni Klemm je kazao da premijer ni ne znam što će razgovarati jer smatra da on ne zna činjenice o braniteljskim problemima. Klemm je kazao da će i dalje tražiti smjenu ministra Matića jer nije stao na njihovu stranu. Prema njemu je veća sramota da hrvatska policija tuče hrvatske branitelje i ta slika koja je otišla u svijet nego jesu li branitelji prijavili prosvjed.

19:00
Protiv branitelja navodno neće biti podnesene kaznene ni prekršajne prijave zbog događanja na Markovu trgu
18:52
Branitelji su stigli u Savsku 66. Dočekani su pjesmom
18:39 Đuro Glogoški
je za RTL kazao da do svega nije trebalo doći i da je do sastanka moglo doći prije.Kazao je da će u ponedjeljak premijeru objasniti zašto prosvjeduju te ga upoznati s istinom. Da bi otišli iz Savske i razmontirali šator potrebno je da se ispune svi njihovi zahtjevi, a to je smjena ministra branitelja Predraga Matića i njegovih zamjenika i objedinjavanje svih braniteljskih prava i jedan zakon koji bi bio ustavni. Također je otkrio da će se na sastanak s premijerom u ponedjeljak uputiti braniteljska delegacija.
18.30 Život se vraća naGornji Grad. Prošla je prva svadba.
18.10
Branitelji na putu prema Savskoj 66 pjevaju 'Bože čuvaj Hrvatsku'

17:41
Zahvalio je svima, a posebno Katoličkoj crkvi koja im je otvorila vrata i omogućila da prespavaju noć u crkvi Svetog Marka. Dodao je da scene koje su se događale jučer navečer ne smiju iz Hrvatske odlaziti u svijet te je najavio da će osobitu pozornost posvetiti onima koji su naredili hrvatskoj policiji da krene na hrvatske branitelje.
17:40 Kazao je da ostaju pri istim zahtjevima i žele upoznati premijera sa svime što se događalo u posljednje vrijeme

17.37 Glogoški je kazao da su branitelji donijeli odluku da napuste Markov trg i vrate se u Savsku 66. U ponedjeljak će biti na sastanku u Vladi i nakon toga odlučiti što i kako dalje.
17.36
'Vjerujemo da će premijer održati riječ i primiti branitelje te članove njihovih obitelji', kazao je Glogoški
17:35
'Došli smo do cilja, a to je sastanak s premijerom. U ponedjeljak u 10 sati ćemo biti na vladi', kazao je Đuro Glogoški okupljenim novinarima na improviziranoj konferenciji za novinare na Markovu trgu. .

17.25
Sve više branitelja izlazi iz Markove crkve. Navodno žele da ih policija pusti bez kaznenih i prekršajnih prijava pa će napustiti Markov trg.
17.15 Gotovo svi branitelji izašli su iz crkve i okupili se na trgu. Čekaju Glogoškog i Klemma kako bi pressica mogla početi. Prema neslužbenim informacijama, dogovor je postignut i oni će se vratiti u Savsku 66.
17.00
'Pustite nas stigli smo do 70 posto dogovora'', kazao je Klemm. Napustio je Markov trg. Pregovaraju s policijom. Na kamenitim vratima dočekan ovacijama.
16.30 Čeka se obraćanje javnosti vođa prosvjeda Đure Glogoškog i Josipa Klemma. Prema nekim informacijama branitelji bi se mogli povući iz Markove crkve i vratiti u šator u Savsku 66. nAV

15:40
Novinarima se nakonobraćanja premijera obratio i Đuro Glogoški. 'Zadovoljni smo što je premijer izrazio želju da se susretnemo nakon 222 dana. Jesmo razočarani što je rekao da će to biti u ponedjeljak. Mislili smo da će to biti daleko ranije. Ali kažem - razmatramo tu mogućnost da se u ponedjeljak nađemo u 10 sati na sastanku. Sad ćemo obaviti još neki razgovor pa ćemo vidjeti', rekao je Glogoški.

Na pitanje što će to značiti za ostanak branitelja na Markovu trgu, Glogoški je kazao da će to razmotriti.

Upitan je li jedna od opcija i odlazak, Glogoški je poručio: 'Sve opcije su otvorene, ali to ne ovisi o nama, nego o nekim drugima.'

15:02
Ispred prosvjednika istupio je Josip Klemm. Kaže da će prihvatiti sastanak s premijerom Milanovićem u ponedjeljak. Najavljuje i da će se prosvjednici povući s Markova trga, ali samo ako se prvo povuče policija.

14:52
Situacija se smirila i policija je uspjela zadržati prosvjednike koji su ih kod Kamenitih vrata umalo potisnuli i probili se na Markov trg.

14:46
Prosvjednici ponovno pokušavaju probiti policijski kordon, ovaj put kod Kamenitih vrata. Policiji stižu pojačanja. Prosvjednici koji su u crkvi svetog Marka dovikuju ovima koji probijaju kordon 'u boj, u boj' i 'guraj'.

14:28
Upravo traje još jedna izmjena policijskih snaga koje drže blokadu Markova trga.

13:52
Policija je izvijestila da je do daljnjeg u potpunosti obustavljen promet motornih vozila preko Gornjeg grada, od raskrižja Mesnička-Streljačka do Ilirskog trga. Obilazni pravci su Tuškanac – Cmrok – Jurjevska – Mlinarska – Gupčeva zvijezda na sjevernoj strani, odnosno Gundulićeva – Ilica – Britanski trg na južnoj strani. U široj zoni promet se odvija bez posebnih zastoja.

13:40
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović povodom događanja u Zagrebu javnosti se obratila priopćenjem: 

'Prateći događanja na Trgu sv. Marka, pozivam sve odgovorne na iskorak k dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja. U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka, kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog', stoji u priopćenju.

13:38
Premijer Zoran Milanović najavio je izvanrednu konferenciju za novinare u 14 sati u Banskim dvorima.

13:36
Savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za pitanja branitelja, Ante Deur, dao je izjavu za HRT. 'Molim vas, premijeru, probajte razumjeti branitelje i upustite se u dijalog. Zaboravite osobnu netrpeljivost. Strah nas je da dođe do najgoreg. Dijalog se mora nastaviti', kaže Deur. Pozvao je i ministra obrane Antu Kotromanovića da svojim autoritetom pomogne pokrenuti dijalog. Kaže da je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović vrlo zabrinuta. 'Vrijeme je da svatko izađe iz svog rova i da se počne pregovarati', zaključuje Deur.

13:17 Ivo Josipović
, bivši predsjednik RH, poput svog prethodnika Stjepana Mesića, ocijenio je da su događaji u Zagrebu oblik destabilizacije države i jedan oblik državnog udara.

'Situacija je žalosna i svi koji imaju funkciju moraju učiniti sve da se situacija smiri. Propisi se trebaju poštivati i treba otvoriti dijalog. Potpuno je jasno da branitelji izlaze iz okvira demokracije - dijalog treba otvoriti, ali propise treba poštivati. Ne treba gradu prijetiti plinskim bocama i blokadom ulica. Manje je bitno gdje će se odviti razgovori. Pretpostavljam da premijer želi da se dijalog odvija u okviru zakona, a ne da ulica diktira kako se razgovor treba odvijati. Ovo je otišlo predaleko. Ovo je ozbiljan oblik destabilizacije zemlje jer se ne poštuju institucije države', kazao je Josipović.

13:13
Prosvjednici su napustili Mesničku ulicu. Ondje sada stoje samo pripadnici interventne policije.

13:12 Đuro Glogošk
i pozvao je na megafon policiju da otkaže poslušnost nalogodavcima kako hrvatske majke ne bi plakale kao 1991.

13:10 Šef HDZ-a Tomislav Karamarko u izjavi za medije kazao je kako je tužan zbog svega što se događa. 'Nije dobro i pozivam premijera da razgovara jer ove scene nam nisu potrebne. Zločesta optužba je da HDZ stoji iza svega. Uvreda braniteljima je da mi upravljamo njima. Postoji jedan čovjek koji ovo može riješiti, a zove se Zoran Milanović - neka siđe sa svojih visina i spusti se među njih. Volio bih da se ovo obustavi. Neka razgovara s njima.' Upitan da prokomentira kršenje Zakona o javnom okupljanju na Markovu trgu, Karamarko je kazao: 'Koji je zakon prekršen? To su branitelji. Zar ćemo njih tretirati kao huligane?' Na opasku da nisu svi u kolicima, upitao je: 'Zar svi trebaju biti u kolicima? Ne pokazujem toleranciju prema kršenju zakona. Mora postojati senzibilitet premijera za razgovor', kazao je Karamarko.

12:48 Stjepan Mesić,
bivši predsjednik RH, kazao je za HRT da se situacija na Markovu trgu mogla očekivati.

'To se moglo očekivati jer problem nije riješen na početku. Ovo je moralo kulminirati. Branitelji su branili Hrvatsku i obranili, ali su obranili i institucije hrvatske države, a sada se događa da ih napadaju. Treba stati na loptu i ne davati ultimatume. S ultimatumima se ne može razgovarati ni s jednom Vladom. Premijer može smiriti situaciju ako ne bude ultimatuma. Ovo je pokušaj državnog udara. Ići silom na institucije ove zemlje - to znači pokušaj njihova rušenja', kazao je Mesić.

12:45  Josip Klemm, jedan od organizatora prosvjeda, u razgovoru za HRT kazao je kako je policija sinoć tri puta napadala crkvu u kojoj su branitelji. 'Hrvatska policija s ne znam kojom mržnjom napada branitelje. Ministar Matić je došao s prijedlogom koji nismo mogli prihvatiti. Ne može postavljati ultimatum oko Savske. Tražimo sastanak s premijerom Milanovićem, na kojem mogu biti Matić i njegovi pomoćnici. Mi nismo izmanipulirani, nismo ni luđaci ni manipulirani. Ne bitno je li prosvjed prijavljen. Danas smo ga prijavili. Doći ćemo na sastanak u Banske dvore, ali i u Savsku 66. Samo neka tamo bude premijer', kazao je Klemm.

12:40
Policija je pokušala jednog od prosvjednika koji je probio kordon strpati u policijsko vozilo, nakon čega je uslijedilo naguravanje većeg broja branitelja s policijom. Uhićeni je uspio pobjeći u crkvu, a prilikom naguravanja lakše je ozlijeđena policajka.

12:32
Probijen je kordon u Ćirilometodskoj ulici. Dio prosvjednika pohitao je prema Markovu trgu, ali policija ih uhićuje.


12: 30
Prosvjednici koji su došli iz Savske ulice kod Kamenitih vrata pokušavaju probiti policijski kordon i doći do Markova trga. Policija ih blokira. Iz crkve sv. Marka prosvjednici viču 'u boj, u boj!'.

12:28
Predrag Matić vratio se u crkvu i donio vodu i sokove.

12:12
'Razgovarali smo, bili su korektni. Ponudio sam da izađu iz crkve i razmontiraju šator u Savskoj te da u ponedjeljak razgovaramo s premijerom. Odbili su', kazao je Matić.


12:08
Branitelje iz Savske, koji su se krenuli pridružiti kolegama na Markovu trgu, kod Kamenitih vrata zaustavila je policija.

12:06
Ministar branitelja Fred Matić ušao je u crkvu na Markovu trgu kako bi razgovarao s braniteljima. Kaže da je došao razgovarati, a ne provocirati. Na ulazu ga je dočekao Josip Klemm, s kojim se rukovao.

11:45
Dvjestotinjak branitelja iz Savske ulice stiglo je na Jelačić plac, s kojeg će se zaputiti prema Markovu trgu kao potpora tamošnjim prosvjednicima.

11:40
Novinarka Nacionala Orhidea Gaura pokušala je dostaviti hranu braniteljima, ali ju je policija spriječila u tome.

11:27
Branitelji kažu da su pokušali prijavili današnji skup, ali da policija to nije uvažila jer su zakasnili. Za jučerašnji, zbog neprijavljivanja, dobili su prekršajnu prijavu.

11:20
Branitelji koji prosvjeduju u šatoru u Savskoj 66 krenuli su prema Markovu trgu, javlja HRT 4. U koloni je oko 200 prosvjednika, a u stopu ih prati policija.

11:00
Hitna pomoć odvela je još jednog branitelja. Policajci koji dežuraju smjenjuju se zbog velike vrućine svakih 45 minuta.  

10:54
Na Markov trg stigao je mobilni WC za invalide, za čije je postavljanje policija dala zeleno svjetlo.

10:40 Goran Marić,
saborski zastupnik HDZ, pokušao je dostaviti braniteljima hranu i cigarete, ali ga je policija zaustavila i onemogućila u tome. Policija je naime dobila naredbu da se u crkvu mogu dostaviti samo lijekovi.

10:36
Branitelj Stevo Culej novinarima je izjavio da je sramota to da ministar policije dopušta da se u Borovu selu podigne spomenik četniku koji je bio sudionik masakra. Sve branitelje koje izađu iz crkve policija legitimira i onemogućuje im da se vrate u nju.   

9:53
Jednom od branitelja pozlilo je i odvela ga je Hitna pomoć.

9:45
Građani, potaknuti pozivom, počeli su donositi hranu braniteljima.

9:10
Mario Filipi istaknuo je kako su oni samo htjeli razgovor i da odgovornost za sve snosi premijer Zoran Milanović.

9:07
Branitelji su istaknuli da žele znati tko je izdao zapovijed da se tako postupa s njima. Upitali su se je li to možda Predrag Matić, Hrvoje Dominić ili predsjednik Vlade Zoran Milanović.

9:05
Konferencija za medije održana je preko ograde jer, kako je kazao Glogoški, policija nije pustila novinare u crkvu. Smatra da će im životi biti ugroženi ako je napuste.

'Mogu nas samo mrtve odnijeti odavde. Policija je sinoć htjela oteti Josipa Klemma, ali im to nije dozvoljeno', kazao je Glogoški. Dodao je da branitelji imaju fiziološke potrebe koje nemaju gdje obavljati. Također je naveo da nemaju ni hrane ni vode. Pozvao je državne institucije na razgovor.U crkvi se, prema njegovim riječima, nalazi oko 130 branitelja.


Video: Borna Filić/Pixsell

9:00
Hitna pomoć stigla je na Markov trg i ušla u crkvu, a još se ne zna zbog čega.

8:58Peđa Grbin rekao je za N1 televiziju da je prosvjed od osam do 22 sata legalan, ali ako je neprijavljen, podliježe prekršajnim kaznama. Dodao je i da mu je žao Đure Glogoškog jer dopušta da ga iskoriste.

8:45 Željko Jovanović, zastupnik SDP-a, na putu za Sabor samo je kratko prokomentirao događaje na Markovu trgu kazavši da se branitelji ponašaju kao teroristi. Branitelji su od HDZ-ova zastupnika Šime Đurđevića zatražili da im dostavi vlažne maramice.

8:30
Đuro Glogoški najavio je da će branitelji održati konferenciju za medije u devet sati.

8:04 Vrata crkve su se otvorila i na njima se pojavilo nekoliko branitelja i svećenik, a nekoliko metara dalje na Trgu u krugu je petnaestak interventnih policajaca.

Među braniteljima koji su izišli bio je i bivši predsjednik HVIDRA-e Grada Zagreba Ivan Pandža. 'Nemojte me puno pitati', rekao je novinarima Pandža, od kojega je policija tražila da se legitimira.

Branitelji su se požalili da su potreseni, umorni i da im je bilo hladno. Vođa branitelja Đuro Glogoški, zbog kojeg je sinoć intervenirala Hitna pomoć, jutros je rekao da u osam sati neće izići iz crkve jer ne vjeruju nikome te da ostaju u u njoj do daljnjega.

Podsjetimo, na Markovu trgu prosvjedovati se može od osam do 22 sata.

U Mesničkoj ulici i dalje su jake policijske snage, no automobilom se može do nje. Policija je zbog izvanrednog stanja izazvanog braniteljskim prosvjedom blokirala pristup Markovu trgu.

U Savskoj cesti situacija je trenutačno mirna; branitelji pomno prate razvoj situacije na Markovu trgu. Jučer su dvaput blokirali Savsku i postavili plinske boce, no one su uklonjene i promet se normalizirao. Braniteljske udruge (uglavnom HVIDRA) iz ostalih dijelova Hrvatske sinoć su preko nacionalnih TV kanala najavljivale masovni dolazak autobusima u Zagreb u znak potpore suborcima i istomišljenicima.

Policija je sinoć u nekoliko navrata pokušala nagovoriti branitelje da iziđu iz crkve; čak su u jednom trenutku pokušali ući u nju. No prolaz su im zapriječili svećenici. Koliko je situacija bila ozbiljna, govori i to da je neko vrijeme intervenciju pratio i sam ravnatelj policije Vlado Dominić.