'PLATFORMA ZA IZBORE'

Što don Kaćunko poručuje novom bračnom paru Karamarko

29.05.2015 u 08:02

Bionic
Reading

Vjenčanje predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i njegove odabranice Ane Šarić, koji su taj čin obavili u novozagrebačkoj Crkvi Svetog Križa, otvorilo je pitanje kako je čelnik HDZ-a realizirao crkveni brak s obzirom na to da, baš kao i njegova partnerica već ima jedan brak iza sebe

Tportalu je neslužbeno potvrđeno da njihovi bivši brakovi nisu bili sklopljeni u crkvi, iako je Tomislav Karamarko deklarirani katolik i zagovornik konzervativnih vrijednosti. To bi značilo da šef HDZ-a nije imao formalnih prepreka da svoju ljubav s Anom Šarić, koja iza sebe također ima samo građanski brak, ozakoni pred oltarom. Dok hrvatska javnost razgleda ekskluzivne fotografije s vjenčanja, roje se pitanja o okolnostima u kojima je vjenčanje održano.

Don Anđelko Kaćunko, poznati svećenik, publicist i bloger te župnik u Župi sv. Stjepana mučenika u Kompolju kod Otočca, poručuje da je 'slobodno stanje preduvjet sklapanja crkvenog braka'.

'Najvažnije je da ni jedno ni drugo nisu imali prethodno valjano sklopljen crkveni brak. To se onda zove slobodno stanje. Jer da je bilo tko od njih imao prije valjano crkveno vjenčanje, ne bi se sad mogli ponovo vjenčati u crkvi. Ovo drugo je sporedno; zaručnički tečaj može se obaviti naknadno, dakle poslije vjenčanja, ako se ne stigne prije. Kumovi na vjenčanju nisu pravi kumovi kao za krštenje i krizmu, dakle to su svjedoci. Tzv. kum na vjenčanju može biti i ateist i musliman i bilo tko. Važno da nije gluhonijem, da čuje što oni govore, i da je trijezan', objašnjava Kaćunko u dahu.

'Uvijek ima izvanrednih situacija'

Prema web-stranici Župe Uzvišenja Svetog Križa, pohađanje zaručničkog tečaja prva je pripremna aktivnost za crkveno vjenčanje. Druge dvije su pribavljanje Krsnog i Slobodnog lista te odlazak k župniku na dogovor barem mjesec i pol dana prije vjenčanja. Jesu li i tu mogući izuzeci?

'Uvijek. To su sve redovite prigode, za one koji žive u župi i planiraju unaprijed. Normalno, uvijek ima izvanrednih situacija i onda se gleda na okolnosti onih koji se nađu u situaciji da iz bilo kojih razloga to trebaju učiniti brzo, mimo procedure itd. Onda se to respektira. Ali ono što je najvažnije, to mora biti, nema preskakanja', napominje Kaćunko.

Krsni list dobiva se u župi krštenja, uvidom u Maticu krštenih, gdje se ispisuju svi podaci. 'Slobodni list' ne izdaje se zasebno, već se samo u Maticu krštenih pribilježi da, uvidom u nju, budući crkveni mladoženja ili mladenka nije prethodno sklopio/la ženidbu u crkvi, dakle da je slobodnog stanja.

Kaćunko, inače, poznaje fraSmiljana Kožula koji je vjenčao Tomislava Karamarka i Anu Šarić. Zna ga, kaže, jako dobro, jer je za svog 30-godišnjeg boravka u Zagrebu s njim surađivao u Pokretu krunice, ali i na mnogim drugim projektima. 'On ima svoj stil, robustan je, ali je pravi', opisuje Kaćunko Kožula.

Moćni mladenci nisu morali proći nikakvu dodatnu proceduru ni zbog toga što Karamarko iz prethodnog braka s Enisom Muftić Karamarko, djelatnicom Ministarstva europskih i vanjskih poslova, ima dvoje djece.

'Ne, za vjenčanje to nema nikakve veze. Za vjenčanje je najvažnije da su slobodni i da prihvaćaju uvjete i sve ono što je bit sakramenta crkvene ženidbe – jedan muškarac i jedna žena, vjernost do groba, nerazrješivost.'

Jesu li se morali ispovjediti prije vjenčanja?

'Obavezno, itekako. Mislim, ne mora se – vjenčanje se može obaviti i za vrijeme mise, a može se to obaviti i izvan mise, onda je to služba riječi. Da bi se oni pričestili u misi, trebaju biti, što se kaže, čiste duše. Ali i za sklapanje samog sakramenta ženidbe preporučuje se prethodna ispovijed. A budući da su oni vjernici, i jedno i drugo, navikli su to prakticirati. Vjerujem da im to nije bio nikakav problem', ocijenio je Kaćunko.

'Moli, radi, rodi'

Kako on zna da su Tomislav Karamarko i Ana Šarić vjernici od ranije? 'Za nju ne znam, ali Karamarka poznajemo već tamo od 80-ih', kaže.

Osobno je, kaže, s Karamarkom razgovarao o vjeri, pa i za vrijeme intervjua koji je s njim obavio za katolički list MI, dok je Kaćunko još bio student i novinar, a Karamarko načelnik PU zagrebačke. 
 
Za kraj, don Kaćunko mladencima je uputio čestitku i poželio im da budu uzorni supružnici i roditelji.

'Budući da je Hrvatska na rubu demografske katastrofe, neka žive, kako ja to kažem, redizajnirano pravilo sv. Benedikta, prilagođeno hrvatskim potrebama za 21. stoljeće: moli, radi, rodi', poručio je Kaćunko dodajući da Karamarku to može biti i platforma za izbore.