GODINU DANA BEZVLAŠĆA

'HDZ i SDP zajedno mrcvare građane Vrgorca'

28.05.2015 u 19:57

Bionic
Reading

Izvanredni lokalni izbori u Vrgorcu održat će se 12. srpnja, neposredno pred istek zakonskog roka od 90 dana od odluke o raspuštanju gradske vlasti. Ministar uprave Arsen Bauk za tportal je potvrdio ovu informaciju, dok nositelj Nezavisne liste mladih Ante Pranić - inače relativni pobjednik prethodnih izbora - tvrdi da je to dokaz da SDP i HDZ surađuju u odugovlačenju i mrcvarenju građana kako bi i jedni i drugi konsolidirali svoje redove

HDZ-ov bivši gradonačelnik Boris Matković, naime, namjerno je čekao tri mjeseca prije nego što je predložio proračun Vrgorca za 2015. i uputio ga u proceduru doslovno posljednjeg dana zakonskog roka.

Potom su SDP i HDZ bojkotirali sjednice Gradskog vijeća jer Nezavisna lista mladih ni s jednima od njih nije sklopila koaliciju pa je kompletna vlast raspuštena. No potom stiže odugovlačenje od SDP-ove vlade: Arsen Bauk raspisuje nove izbore tek za sredinu srpnja, iako je odluka o raspuštanju vlasti donesena još 16. travnja.

Za usporedbu, kod prošlih izbora Vladi je za raspisivanje trebalo dvadeset, a kod ovih četrdeset dana. Izbori su prošli put održani dva, a ovaj put čak tri mjeseca nakon raspuštanja vlasti.

'Što se dulje zadržavamo na vlastitoj nesreći, to joj pridajemo veću snagu koja nam može naškoditi', kaže nositelj Nezavisne liste mladih Ante Pranić citirajući Voltairea. On je, podsjetimo, još prije tri tjedna za tportal ustvrdio da dvije velike stranke namjerno odugovlače jer žele izbore usred ljeta, kada njegovi simpatizeri - mahom mlađi Vrgorčani - borave na obali odrađujući sezonske poslove. Tada se požalio i na prljavu kampanju HDZ-a koji naziva birače i lažno ga optužuje da je navijač Crvene zvezde.

Ministar uprave Arsen Bauk za tportal je kazao da je datum izbora sredinom srpnja 'jedini moguć jer mjesec lipanj ima dosta praznika i neradnih dana'. Uostalom, dodaje, sve je ionako unutar rokova predviđenih zakonom.

Ono što bi građane Vrgorca trebalo zabrinuti jest podatak da grad od početka ove godine nema proračun i funkcionira pomoću odluke o privremenom financiranju, što u praksi znači da se samo održava hladni pogon. A dok se provedu novi izbori i konstituira novo Gradsko vijeće proći će još nekoliko mjeseci pa bi se proračun za 2015. mogao usvojiti najranije u rujnu.

Što znači da je Vrgorac u bezvlašću proveo gotovo punih godinu dana.