IVAN VRDOLJAK

'Nema argumenata da će potraga za naftom uništiti turizam'

27.05.2015 u 19:08

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak poručio je u srijedu kako se neće odustati od istraživanja jadranskog podmorja unatoč otporima u dijelu javnosti te je najavio donošenje posebnog zakona o zaštiti priobalja.

'Do ljeta ćemo donijeti zakon o zaštite priobalja tijekom istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, kakav nije postojao nikad ranije. To znači dodatnu zaštitu i sukladno je direktivi Europske komisije', rekao je Vrdoljak u Splitu sudjelujući na međunarodnoj stručnoj radionici 'Iskorištavanje nafte i plina iz podmorja: koristi, prijetnje i izazovi'.

Podsjetivši kako u javnosti postoje oni koji zagovaraju zaustavljanje aktivnosti na istraživanju ugljikovodika u jadranskom podmorju, Vrdoljak je više puta istaknuo kako se to neće dogoditi.

'Ne možemo stati s ovime jer države tako ne funkcioniraju. Moramo iskoristiti naše potencijale i na vrijeme krenuti s istraživanjem ugljikovodika na Jadranu, ali i na kopnu', rekao je. Odbacio je i primjedbe kako će istraživanje jadranskog podmorja uništiti hrvatski turizam, rekavši kako već postoji 12 platformi u blizini Istre, ali je unatoč platformama Istra turistički najrazvijeniji dio Hrvatske.

'Tko ima pravo reći kako će se to uništiti turizam, tko ima ozbiljnosti pojaviti se u javnosti i reći da će se ovime uništiti turizam, koji su argumenti?', upitao je Vrdoljak.

Tijekom radionice došlo je i do verbalne prepirke ministara Vrdoljaka s profesorom splitskog Ekonomskog fakulteta Nevenom Šerićem koji je istaknuo kako u vezi projekta istraživanja ugljikovodika u jadranskom podmorju ne treba žuriti nego je nužno biti oprezan. Ustvrdio je kako 'nitko ozbiljan zbog cijene neće doći bušiti i iznajmiti platformu', kako se tu radi o 'procjeni rizika' te kako treba slušati i 'glas naroda'.

U višeminutnoj verbalnoj prepirci Šerić je, između ostalog, rekao kako ima pravo na svoje mišljenje, a ministar Vrdoljak uzvraćao kako on osluškuje geologe i naftne stručnjake. 'Bojim se slušati ljude koji sebi daju za pravo da su stručnjaci za marketing, turizam, naftnu geologiju, cijene nafte, geopolitičke odnose, Ruse, studije, tehnologije', kazao je Vrdoljak.

U izjavi novinarima ministar je potvrdio da će do ljeta biti potpisani ugovori s kompanijama u vezi istraživanja Jadrana. 'Ovo nije Vrdoljakov projekt, nego je projekt Republike Hrvatske i znanosti koja se u to treba uključiti', poručio je ministar gospodarstva.