MRAK TARITAŠ U INSPEKCIJI

E-dozvola se u Splitu čeka samo četiri dana

27.05.2015 u 20:24

Bionic
Reading

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš u Splitu je napravila malu inspekciju sustava e-dozvola, jednog od najvažnijih projekata njezinog ministarstva kojemu je cilj brže izdavanje dokumenata za gradnju i veća transparentnost sustava. Pohvalila je Ivu Baldasara i njegovu gradsku upravu, a pokudila župana Zlatka Ževrnju

Grad Split radi odličan posao s obzirom na to da tek nekih pet mjeseci radi na građevinskim e-dozvolama’, izjavila je. ‘Ured je krenuo s e-dozvolama od početka ove godine i vidi se da funkcionira. To je jako zadovoljavajuće, ali i ohrabrujuće jer se vidi kako i djelatnici koji su malo stariji lako prilagođavaju e-dozvolama i kako se one na jednak način koriste u svim dijelovima Hrvatske. Bez obzira gdje investitor traži dozvolu, na isti način se izdaje’, dodala je Mrak Taritaš.

Od 1. ožujka do 15. svibnja, splitski gradski ured zaprimio je 524 zahtjeva a e-dozvolu, a riješio ih je 408. Bilo je predmeta koji su bili rješivi u jednom danu, kao i onih za koje je trebalo dvadeset do trideset dana. U prosjeku su se dozvole izdavale nakon samo četiri dana, što Split čini jednim od funkcionalnijim gradovima u državi, iako je među zadnjima ušao u ovaj sustav.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pak situacija je nešto drugačija, a ministrica ju je opisala kao sporiju i traljaviju.

‘U ispostavi u Imotskom su u mjesec i pol dana zaprimili i riješili dva zahtjeva. Ja sumnjam da su svega dva predmeta zaprimili, ali su samo ta dva evidentirana. Ali zato smo ovdje, kako bismo vidjeli koji su problemi i kako ćemo ih riješiti. Mi ćemo ukloniti objektivne, a župan Ževrnja subjektivne probleme. Ako sustav funkcionira u Gradu Splitu, onda treba funkcionirati i u Županiji’, kazala je Mrak Taritaš.
Župan Zlatko Ževrnja pokušao je objasniti da se postupak izdavanja e-dozvola ‘zadnjih tjedana posebno poboljšao, za razliku od samog početka kada ljudi nisu bili dobro informirani. Ipak, pohvalio se podatkom da je Splitsko-dalmatinska županija pri samom vrhu rješavanja zahtjeva za legalizaciju.

Gradonačelnik Ivo Baldasar otkrio je da je od 13.600 zahtjeva u Splitu već riješeno 53 posto; oko 650 zahtjeva proslijeđeno je Ministarstvu, a preostali su u obradi i vjeruje se da će biti riješeni do kraja godine.