STATISTIKE KAŽU

Dnevnik HRT-a i dalje drugi, ali mu raste gledanost dok konkurenciji - pada

27.05.2015 u 20:05

Bionic
Reading

Gotovo tri mjeseca su prošla od starta HRT-ovog Dnevnika u 19 sati. Osim što se pomaknuo tradicionalni termin početka večernjeg TV dnevnika s 19.30 na 19, HRT je na ekrane uveo i voditeljsko-uredničke parove te nastojao i koncepcijski i izvedbeno osuvremeniti tu centralnu informativno-političku emisiju

Iako je vodstvo HRT-a naglašavalo da im cilj nije poraziti konkurenciju, prije svega Novu TV, u javnosti je pomicanje starta večernjeg dnevnika doživljeno prije svega kao pokušaj pariranja tom najgledanijem dnevniku.

Kakav je rezultat? Sudeći prema podacima kojima raspolaže HRT, njihov Dnevnik nije porazio Dnevnik Nove TV, ali je činjenica da je da jedino Dnevnik HRT-a bilježi rast gledanosti dok konkurencija - pada.
Prema komparativnom istraživanju HRT-a, u periodu od 2. ožujka ove godine do 26. svibnja, dakle od dana kada je Dnevnik HRT-a krenuo u 19, do danas, u odnosu na isti period lanjske godine, 2014., prosječna gledanost Dnevnika je porasla.

Dakle, Dnevnik HRT-a je ove godine u promatranom razdoblju imao AMR 8,7, odnosno 355 830 gledatelja, a lani u istom razdoblju imao je AMR 7,5, odnosno 306 750. Na HRT-u ponosno ističu da je to 49.080 gledatelja više. Dnevnik HRTa je u odnosu na konkurenciju i dalje drugi, ali je činjenica da istraživanje HRT-a tvrdi da im je gledanost porasla. Nastavak borbe u televizijskom prime timeu slijedi i dalje. Naravno, brojke su samo djelić priče: ključna je kvaliteta uredničkog i novinarskog rada.