ODOBRIO IM SAMO ČETIRI ŠTANDA

Inicijativa 'Za referendum': Baldasar se obračunava s demokracijom

27.05.2015 u 16:26

Bionic
Reading

Veselo je bilo pred Banovinom, zgradom splitske gradske uprave, gdje su se upravo u vrijeme posjeta ministrice Anke Mrak Taritaš okupili članovi Građanske inicijative 'Za referendum'. Optužili su gradonačelnika Ivu Baldasara da se obračunava s neposrednom demokracijom jer je dao dozvolu za postavljanje samo četiri štanda na kojemu je moguće sakupljati potpise za referendum

'On jedini u Hrvatskoj ignorira jednu ozbiljnu inicijativu, za koju ne sumnjamo da će uspjeti u naumu da spasi direktnu demokraciju u Hrvatsku', kazao je koordinator inicijative Željko Stipić.

S četiri odobrena štanda Split je na dnu popisa hrvatskih gradova - za usporedbu, u Zagrebu se potpisi prikupljaju na pedeset mjesta.

'Gradovi pripadaju građanima, a ne gradonačelnicima, pa se upravo zbog toga naše drugo referendumsko pitanje bavi temom mjesta na kojima se potpisi mogu prikupljati. Osigurat ćemo da se nijednog gradonačelnika više ne treba pitati dozvolu, nego će se moći potpisivati na svakom mjestu na kojem je dozvoljeno javno okupljanje', kazao je član Organizacijskog odbora Mijat Stanić.

Tvrdi se da Baldasar nije htio ni primiti na razgovor predstavnike inicijative, na što se splitski gradonačelnik iznenadio; on kaže da poziv nije ni vidio ni primio.

'U dogovoru sa službom koja o tome brine načelno smo dogovorili relativno mali broj mjesta za prikupljanje potpisa jer ne želimo stvarati od toga prevelik cirkus', kazao je splitski gradonačelnik. Podsjetimo, jednako je postupio i kada su se prikupljali potpisi za referendum inicijative U ime obitelji.