DEMOKRACIJA ZA POČETNIKE

Zašto je tribina o lustraciji bila samo navodno na rubu incidenta?

27.05.2015 u 14:59

Bionic
Reading

Tribina 'Lustracija - da ili ne' organizirana u utorak poslijepodne na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, koja je za istim stolom okupila povjesničare različitih svjetonazora, započela je, prema nekim medijskim izvještajima, burno. Neki su čak izvijestili kako je povjesničar s desnice branio 'ljevičara' Hrvoja Klasića od napada iz publike. No situacija nije bila tako dramatična kako ju se medijski prikazalo, doznajemo iz prve ruke

'Dvorana je bila puna studenata, a u publici se našlo i nekoliko pripadnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP) koji su glasno negodovali i ometali me dok sam govorio. Reagirao je Ivo Lučić s Hrvatskog povijesnog instituta upozorivši ih na pravila demokratskog dijaloga. I to je bio čitav 'incident'. Nakon tribine kratko sam porazgovarao s tim ljudima. Nikakve drame ni neugodnih pojedinosti nije bilo', otkrio nam je profesor povijesti sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Hrvoje Klasić

Prema snimci Hrvatske televizije, Ivo Lučić, general i bivši obavještajac SIS-a u HVO-u te povjesničar Hrvatskog instituta za povijest, vrlo je odlučno nastupio prema muškarcu iz publike koji je ometao Klasićevo izlaganje. Upozorio ga je da je Hrvatska demokratska zemlja u kojoj svatko ima pravo iznositi svoje mišljenje. Na njegovu reakciju iz publike je uslijedilo pitanje u stilu zašto bi njega slušali - da nije slučajno policajac, no kršni Hercegovac Lučić nije se dao smesti. Ustao je i krenuo prema publici kazavši kako jest policajac te da je također pozvan govoriti na ovoj tribini. Istodobno, poučio ih je, publika mora šutjeti dok izlagači govore, ali zato ima pravo postavljati pitanja.

'Autohtoni pravaši', kojima je nedavno u Zagrebu propao pokušaj formiranja stranačke vojske, pojavili su se na tribini valjda smatrajući kako će si konfrontacijom s Klasićem pribaviti malo medijske slave na desnici. Klasića, inače, posljednjih desetak dana - od njegova gostovanja u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2'- nacionalno 'nabrijani' građani i mediji kao da se natječu tko će ga žešće napasti.

Kad je u pitanju lustracija, njegov stav je poznat - on, naime, drži da Hrvatska danas nema problema s pripadnicima obavještajnog aparata bivše države, već da su naši najveći problemi – korupcija i pljačka države. 'Imamo probleme u društvu zbog lopovluka, zbog kriminala… zbog toga što su, dok su neki ratovali i ginuli, drugi pljačkali ovu zemlju', istaknuo je Klasić.

Svojedobno je HSP predlagao donošenje Zakona o lustraciji koji bi bivše dužnosnike Komunističke partije sprečavao u obavljanju visokih državnih funkcija u neovisnoj Hrvatskoj, no taj je prijedlog odbijen s objašnjenjem da su takve odredbe diskriminatorne te kao takve u suprotnosti s Ustavom RH i Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Tko je raspravljao na tribini 'Lustracija - da ili ne'?

Na tribini o lustraciji na Fakultetu političkih znanosti govorili su dr. sc. Stevo Đurašković, politolog, FPZ; doc. dr. sc. Hrvoje Klasić, povjesničar, Filozofski fakultet; dr. sc. Ivo Lučić, povjesničar, Hrvatski institut za povijest i dr. sc. Davor Marijan, Hrvatski institut za povijest. Moderator je bio dr. Višeslav Raos, politolog, FPZ.