JEDINSTVENA PRILIKA

Sabor povodom svog rođendana otvara vrata građanima

27.05.2015 u 14:07

Bionic
Reading

Nakon što ovu subotu saborski zastupnici odrade svečanu sjednicu za Dan Hrvatskog Sabora, parlament će u nedjelju svoja vrata otvoriti i za građane.

U nedjelju, 31. svibnja, od 10:00 do 17:00 sati, svakih 30 minuta, građani će moći ulaziti u zgradu Hrvatskoga sabora bez prethodne najave. Za tu prigodu pripremljen je poseban program obilaska prostora Sabora u trajanju od oko 25 minuta.

Svi zainteresirani građani moći će ući u zgradu Sabora, na Trgu sv. Marka br. 6, uz uobičajeni sigurnosni pregled, u grupama od najviše 50 osoba.

Obilasci uz stručno vodstvo na engleskom jeziku održat će se u 12:00 i 15:00 sati.

Građani će imati priliku vidjeti sabornicu gdje se vode glavne rasprave, saborske dvorane, ali i umjetnine.

Uredi u kojima zasjedaju radna tijela, Banska soba, dvorane Ante Starčevića i grofa Draškovića, Mala vijećnica u kojoj je zasjedao Županijski dom, Velika vijećnica u kojoj se održavaju zasjedanja, otvorit će su svoja vrata građanima.

U Starčevićevoj dvoranu tmoći će vijdeti veliku sliku (240 puta 460 centimetara) 'Zasjedanje Sabora' na kojoj je umjetnica Jadranka Fatur zabilježila trenutak u kojem prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman proglašava 'Božićni Ustav'.

Reprezentativnu Bansku sobu, kroz čija vrata predsjednik Sabora dolazi na plenarnu sjednicu, krasi kristalni venecijanski luster koji je Saboru darovao grof Eltz iz svoje privatne zbirke, Velika vijećnica obnovljena je uglavnom donacijama hrvatske dijaspore, saborski zapisnici datiraju od 1861. godine, neke su od zanimljivosti koje će građani imati prilike čuti i vidjeti.

Zasigurno će čuti i priču o 'saborskom vritnjaku', događaju od 5. listopada 1885. kada je pravaški zastupnik Josip Gržanić, nakon verbalnog sukoba između zastupnika Davida Starčevića i bana Khuena Hedervaryja, izgurao bana iz dvorane 'nogom u stražnjicu'. Gržanić i Starčević osuđeni su na tri mjeseca zatvora i oduzeta su im građanska prava, kazna im je kasnije prekvalificirana u prekršaj i produžena na šest mjeseci.

Dan otvorenih vrata Sabora bit će prilika da se građani susretnu i sa zastupnicima, ali i s predsjednikom Sabora Josipom Lekom koji će se s građanima susrest u 11 sati.