TEST POLOŽILI NOVI PILOTI

Od sramote do ponosa: Pet pilota izvuklo 'Krila Oluje'

27.05.2015 u 13:00

  • +15

Pripreme za svečano obilježavanje Dana Oružanih snaga RH

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Bionic
Reading

U zrakoplovnoj bazi Zemunik pet novih pilota specijalistički obučenih u samo dva mjeseca predstavilo je program akrobatskog letenja za ovu godinu te su dobili počasne značke i svjedodžbe. Uspjeh je još veći ako se zna da je 'Krilima Oluje' nakon odlaska iskusnih pilota u Katar prijetio raspad

Godina kada 5. Kolovoza slave deset godina postojanja bila je najturbulentnija za akrobatsku jedinicu 'Krila Oluje'.

Ne radi se o turbulencijama u zraku, već na zemlji i to za pregovaračkim stolom, kada su šestorica iskusnih pilota odlučila napustiti jedinicu i priključiti se bogatoj katarskoj aviokompaniji.

Prijetio je tada raspad, ali rukave je zasukao iskusni pilot i zapovjednik jedinice Damir Barišić i u rekordno kratkom vremenu uz pomoć suradnika obučio petoricu novih pilota koji su se danas prvi put službeno predstavili na nebu iznad Zemunika, te dobili značke i svjedodžbe.

'Nakon samo dva mjeseca obuke već su spremni napraviti gotovo kompletan program iako će najteži dijelovi ipak još malo pričekati', rekao je zapovjednik jedinice, Damir Barišić.

RTL Autor: RTL

U ime skupine novih pilota čiji se najbolji nastup očekuje 5. Kolovoza na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, govorio je Denis Živaljić koji je s kolegama danas izveo 18 atraktivnih manevara, na međusobnoj udaljenosti manjoj od dva metra i pri brzini od 550 kilometara na sat.

Video: Dino Stanin /Pixsell

'Jako sam zadovoljan što smo savladali program. Svi su elementi zahtjevni i zahtijevaju puno pažnje i snage. Nisam imao strah, samo pozitivnu tremu, a najbitnije je povjerenje u kolege'., rekao je.

Upitan da li bi prihvatio nemoralnu ponudu bogatih stranaca i napustio Hrvatsku, Živaljić je rekao kako o tom ne razmišlja.

'Koncentriran sam samo na rad aeroskupine', izjavio je Živaljić za Večernji list