RASPRAVA U SABORU

Pučka pravobraniteljica postupala po 40 posto više predmeta

27.05.2015 u 10:15

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u srijedu će razmotriti izvješće o radu pučke pravobraniteljice u 2014.

Pravobraniteljica Lora Vidović navodi kako je njezin ured lani postupao u 40 posto više predmeta nego godinu ranije, a broj pritužbi značajno je porastao nakon otvaranja područnih ureda u Osijeku i Rijeci.

Građani su se najviše žalili na kršenje prava u području pravosuđa. Uglavnom su nezadovoljni sudskim odlukama, smatraju kako se presude donose na temelju površno provedenih postupka, pogrešne ocjene dokaza i bez jamstva pravičnog suđenja i poštivanja načela zakonitosti, dok se stavovi stranaka o pravnoj osnovi spora i prigovori zanemaruju.

Pravobraniteljica upozorava i na prenapučenost pojedinih zatvora te na lošu zdravstvenu zaštitu zatvorenika.

Po broju pritužbi slijede one vezane uz radne odnose, postupanje policijskih službenika te diskriminaciju na temelju etničke pripadnosti ili nacionalnog podrijetla.

Pravobraniteljica ponovo upozorava i na sve teže socijalno stanje građana te na nemogućnost ostvarenja brojnih socijalnih prava. Kaže kako se građani se žale da nisu upoznati sa svojim pravima i mehanizmima putem kojih ih mogu ostvariti, a veliko je i nepovjerenje u institucije sustava.

'Bolja dostupnost nadležnih tijela i kvalitetnija suradnja, kao i informiranje građana o njihovim pravima i načinima njihova ostvarivanja te donošenje na zakonu utemeljenih odluka prema unaprijed propisanim i predvidivim pravilima nužni su uvjeti izgradnje sustava utemeljenog na vladavini prava i pravnoj sigurnosti, u kojeg će građani imati povjerenje', navodi pravobraniteljica u izvješću.