ANALITIČARI SLOŽNI

Unatoč Komadininoj odluci, bitka za SDP neće početi prije parlamentarnih izbora

26.05.2015 u 18:22

Bionic
Reading

Nakon što na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva SDP-a nije bilo ni riječi o odluci potpredsjednika stranke Zlatka Komadine, čini se da se i ubuduće stranka o tome neće oglašavati. Javno SDP-ovci o tome šute, a što bi Komadinin potez mogao značiti za stranku priupitali smo političke analitičare i politologe

Komadina je jučer jasno dao do znanja da ne namjerava odustati od odluke da ne bude na SDP-ovoj listi za parlamentarne izbore. Što će to značiti za SDP uoči parlamentarnih izbora i je li to nagovještaj neke veće bitke u stranci, priupitali smo političke analitičare.

'Nikakve realne bitke u SDP-u ne može biti dok rezultati parlamentanih izbora ne budu poznati. Ako ostane na vlasti bitke nema. Ako izgube izbore može biti bitke, a i tada nije sigurno da će unutar stranke moći maknuti aktualnog predsjednika Milanovića. vjerujem da se komadina odlučio na ovaj potez upravo kako bi osigurao poziciju uoči izbora i nakon gubitka kazao da je unaprijed znao i na to upozorio', smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

S obzirom na nedavnu povijest odnosa između Komadine i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, politologa Anđelka Milardovića ovakav potez nije iznenadio.

'Njegova odluka temelji se na slobodnom izboru osobe koja je procijenila da se neće staviti na listu. Može biti i to da će se Komadina uključiti u unutarstranačke borbe. Kada bude otvoreno pitanje izbora predsjednika stranke vjerujem da će se kandidirati', kazao je Milardović.

Osim toga, napominje Milardović, posljednjih 20 godina postoji tendencija da ljudi iz stranaka bježe na liste. 'Možda je dobro za SDP da jake osobe ostanu i da nisu u predstavničkoj i u izvršnoj vlasti, te da ostanu na lokalnoj razini', kazao je Milardović.

Nakon takvog poteza Komadine odmah se postavilo i pitanje posljedica za SDP. Sigurno je da će to utjecati i na rezultat SDP-a u 8. izbornoj jedinici.

'Sigurno da Komadina time radi štetu SDP-u, jedino ako ne postoji neki plan s Linićem da se uglavi neka druga lista koja bi ušla u parlament i opet morala surađivati sa SDP-om. Ovo sigurno šteti SDP-u. Što se tiče 8. izborne jedinice, tamo će sigurno opet pobijediti SDP, ali s tri, četiri mjesta manje nego na prošlim izborima', kaže Puhovski.

Šteta za SDP još se ne vidi, pa se ne može govoriti da li Komadina radi štetu stranci, kazao je Milardović.

'Svaki čovjek ima pravo na izbor hoće li se staviti na listu ili ne. A siguran sam da je Komadina svjestan svojih postupaka i da je izračunao prihode i rahode i svoje odluke. Nije neozbiljan čovjek da prije svoje odluke da nije izračunao dobitke i gubitke. Koja je intencija te njegove odluke, neće je sada okriti da ne bi štetio stranci s kojom je identificiran na predstojećim izborima, a kada izbori minu tada će se prema rezultatima izbora krenuti prema kristalizaciji. Jer SDP-ov kotao za rakiju već ključa jedno vrijeme', zaključio je politolog Milardović.