PROMIJENJENO IME TRGU

HDZ izbacio Tita iz Šibenika! SDP-ovci optužuju: 'Ovo je suđenje'

26.05.2015 u 16:20

Bionic
Reading

Josip Broz Tito više ne stanuje u Šibeniku. Vladajuća (HDZ) većina u šibenskom Gradskom vijeću, na prijedlog (neparlamentarne) stranke Hrast, odlučila je iz naziva središnjeg gradskog trga - Poljane Maršala Tita - izbrisati i Maršala i Tita pa će ubuduće i formalno trg nositi ime Poljana, kako ga kolokvijalno Šibenčani inače zovu. Na sjednici je za vrijeme glasanja bilo 17 vijećnika (od ukupno 25) a za preimenovanje (ili Titovo brisanje) glasalo je njih 12, dvoje je bilo protiv i troje suzdržanih, piše Slobodna Dalmacija

Vijećnici SDP-a prije glasovanja napustili su sjednicu uz poruku: 'Ovo je suđenje Titu', dok je predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak zaključivao raspravu ističući da je Šibenik definitivno antifašistički grad, ali da je Tito bio diktator.

U raspravu o preimenovanju Poljane prvi se uključio gradski vijećnik iz redova reformista Petar Baranović te naglasio kako se nada da živi u ozbiljnom gradu i ozbiljnoj sredini.

'Više od 1.300 momaka poginulo je na Sutjesci pod zapovjedništvom maršala Tita u borbi protiv zla koje se naziva fašizam. I sam Franjo Tuđman kao prvi hrvatski predsjednik nije umanjio Titov značaj i ulogu. U borbi koja je bila ispravna bilo je mrlja, ali to nije razlog da u ovom gradu radimo cirkus i da ne poštujemo svoje mrtve. Ostavimo pokojne povijesne ličnost da uživaju u miru božjem', kazao je Baranović te dodao da je protiv da se mijenja ime bilo kojoj ulici ili trgu izvještava ŠibenikIN

U raspravu se uključio i Ante Gašperov Čače koji se prisjetio kad je prije 34 godine bio optužen i utamničen, a ispričao je i priču kad je bio na Titovom grobu te mu rekao 'Vidiš, druže Tito, da je došlo vrijeme da sam ja gori, a ti dolje'.

'Ja dolazim iz katoličke obitelji i praštam, a kakav bi bio Hrvat i katolik da ne praštam', naglasio je Čače koji je bio suzdržan na glasanju.

Hrvatska je imala malo velikana, ali svi su oni napravili određene pogreške, mišljenja je gradski vijećnik HNS-a Draško Lambaša koji je kazao da je pitanje bi li Šibenik bio u Hrvatskoj da nije bilo antifašističke koalicije. Poručio je gradskim vijećnicima da je mijenjanje ulica kriva poruka.

HDZ-ovac na čelu Gradskog vijeća Poljičak na kraju je uzeo riječ te poručio da je Šibenik ozbiljan grad, a odluka o promjeni naziva Poljane posao je Gradskog vijeća, sviđalo se to kome ili ne. U ime kluba HDZ-a poručio je kako je Šibenik grad jasne antifašističke tradicije o čemu svjedoče ulice, znamenja i trgovi koji nose nazive antifašističkih boraca.

Portal ŠibenikIN proveo je prije dva mjeseca anketu u kojoj je oko 58 posto čitatelja glasalo da ime maršala Tita ostane u nazivu šibenske Poljane.