FESTIVAL JEDNAKIH MOGUĆNOSTI

'Valjda se psi vodiči više neće izbacivati iz javnog prijevoza'

26.05.2015 u 14:37

Bionic
Reading

Četrnaesti Festival jednakih mogućnosti otvoren je u utorak na glavnom zagrebačkom trgu, a na njemu će nastupiti više od 600 izvođača - osoba s invaliditetom

Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje zajedno s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama. Svrha festivala je javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa, uz poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

Na trodnevnom uličnom festivalu nastupit će više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom.

"Ovakvim manifestacijama pomičemo stvari unaprijed", ustvrdila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, a velikim iskorakom ocijenila je činjenicu da je 2006. bilo samo 76 asistenata koji su pomagali osobama s invaliditetom, dok ih je danas 650

Podsjetila je da su donesena dva zakona koja će pomoći osobama s invaliditetom - jedan je pravo na tumača znakovnog jezika, a drugi pravo na psa vodiča. "Nadam se da nikome više neće pasti na pamet da psa vodiča izbaci iz tramvaja ili autobusa jer je to školovan pas koji služi kao oči onima koji ne vide ili naprosto kao vodič osobama s potrebama", kazala je Opačić.

Iako zakon sadrži i sankcije, nada se da će se puno više postići ako se apelima osvijesti ljude da psi vodiči imaju ravnopravan status u svakom prijevoznom sredstvu, ali i u svakodnevnom životu.

"Festival je nastao s ciljem da mijenja svijest građana prema invaliditetu te da otkloni njihove predrasude koje i dan danas postoje, a to je da je da je invaliditet nesposobnost", rekao je producent festivala i predsjednik zagrebačkog Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović.

Istaknuo je da se festival održava na ulici gdje svaki prolaznik može pogledati program i uvjeriti se da osobe s invaliditetom mogu postići visok stupanj kvalitete i "zadiviti publiku poput drugih umjetnika".

Šef Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević poručio je da svi skupa činimo jedinstvo ovoga kontinenta i da se moramo boriti za to da dokažemo da je svaki građanin Europske unije jednako snažna i vrijedna karika u lancu koji tvori pola milijarde ljudi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da Grad svakodnevno demonstrira mjesto jednakih mogućnosti i šansi te je ustvrdio da upravo to i treba biti svakodnevna intencija građana - istinski grad jednakih mogućnosti za sve.

Organizaciju festivala pomaže dvadeset stručnjaka i 180 ciljanih volontera - studenata s petnaestak zagrebačkih fakulteta.