RAT PRESICAMA

Šuker i Maletić začuđeni pitanjem novinara o Bildu

25.05.2015 u 15:45

Bionic
Reading

'Objave u njemačkom listu Bildu ne iznenađuju, to isto govore Europska komisija i MMF, a isto govori i HDZ posljednjih devet mjeseci', kazali su u uvodu današnje konferencije za novinare Ivana Maletić, HDZ-ova europarlamentarka, i Ivan Šuker, saborski zastupnik. Tabloid Bild, podsjetimo, u jučerašnjem tekstu napisao je kako se u Hrvatskoj dramatično pogoršala gospodarska situacija te da joj prijeti grčki scenarij

U HDZ-u smatraju da je Vlada bezidejna, da administrativnim barijerama zatvara vrata i tjera investitore te da loše i nikako koristi dostupne izvore financiranja poput fondova EU-a.

'Gospodarski rast od 0,2 posto do 0,5 posto, koliki Vlada predviđa za 2015, nije dovoljan. Iza nas je samo Cipar, a prognoze za narednih pet godina od 1,2 do 1,8 posto znače potpuni krah hrvatskog gospodarstva. Treba nam puno veći rast jer ovim tempom trebat će nam 35 godina da se vratimo na razinu iz 2008. Treba nam Irska, koja je u 2014. imala rast BDP-a od 4,8 posto', mišljenja je Maletić.

Šuker pak smatra da je za vidljive pomake nužno pozitivno investicijsko okruženje te reforma javnih tvrtki i javne uprave.

'Dosad je promijenjeno 40 poreznih zakona, to investitorima ne daje sigurnost. Javna uprava mora biti servis građana. Valja se zapitati tko je i zašto zaustavio OIB i kome on smeta', rekao je Šuker. Istaknuo je da Vlada manipulira deficitom te da će saborska većina usvojiti dokument o izvršenju proračuna za 2014, u kojem stoji da je deficit 12,8 milijardi kuna, a prema njegovu mišljenju, kako je rekao, i mišljenju Europske komisije i MMF-a, deficit iznosi 18,7 milijardi kuna, s tim da se još uvijek ne zna koliki je dug u zdravstvu.

Upitani nije li neozbiljno to da se referiraju na tabloid koji nije specijaliziran za gospodarske teme, oboje su začuđeno pogledali novinara koji ih je to upitao, kazavši kako se oni nisu osvrtali na napise u Bildu, već na ono o čemu govore svi.