ĐON OBRAZ

Varga se prvo ispričao zbog sukoba interesa, a sad bi ga rušio na sudu

26.05.2015 u 06:57

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Siniša Varga tužio je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa Upravnom sudu u Zagrebu zbog odluke kojom je proglašen krivim za sukob interesa u slučaju pogodovanja udruzi CIMS - Centar za izvrsnost medicinskih struka. Na prvom ročištu u tom predmetu, održanom prošlog tjedna, pojavio se ministar Varga osobno, doznaje tportal

'Obavještavamo vas da je ministar zdravlja Siniša Varga podnio tužbu ovom sudu protiv Odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa pod broj UsI-480/15, prvo ročište na koje je pristupio tužitelj osobno uz opunomoćenika Josipa Mađarića i član Povjerenstva Davorin Ivanjek održano je 20. svibnja ove godine te je novo ročište zakazano za 10. lipnja pa se sudska odluka može očekivati do kraja lipnja ove godine', navela je za tportal glasnogovornica Upravnog suda u Zagrebu, sutkinja TamaraBogdanović

Iz Ministarstva zdravlja također su potvrdili da je ministar Varga pokrenuo taj predmet na Upravnom sudu, ali tužbu ne može komentirati dok je postupak u tijeku.

Vargina upravna tužba naročito je zanimljiva u kontekstu njegove skrušene isprike i priznanja da je propuste u tom slučaju ipak počinio. Upravo takvu poruku uputio je Varga hrvatskoj javnosti netom po objavi odluke Povjerenstva u siječnju ove godine.

'Poštujem odluke Povjerenstva i uvažavam njihovo tumačenje odluka. Ispričavam se javnosti zbog svojih nenamjernih propusta. Posvetit ću se daljnjoj provedbi reformi u sustavu zdravstva', komentirao je ministar Varga odluku Povjerenstva.

Zasad nije poznato što je ministra Vargu naknadno nagnalo da dio svog dragocjenog vremena ipak posveti povlačenju po sudovima, osporavajući odluku Povjerenstva čija tumačenja inače uvažava. Podsjetimo, Povjerenstvo je u siječnju odlučilo da je Varga, kao ravnatelj HZZO-a, prihvaćanjem pokroviteljstva Zavoda nad kongresom u organizaciji udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), čiji je bio osnivač i član, zlouporabio posebna prava koja proizlaze ili su potrebna za obavljanje dužnosti ravnatelja Zavoda. Kao ministar zdravlja, Varga je CIMS-u temeljem diskrecijskih ovlasti odobrio 50.000 kuna, a Povjerenstvo ga je kaznilo s 20.000 kuna.

Prema podacima dostupnim na službenoj web stranici Povjerenstva, devet upravnih tužbi protiv Povjerenstva skončale su odbacivanjem prijava, među njima i tužba Varginog zamjenika Marijana Cesarika. Tko je sve, poput Varge, obraz i novčanik odlučio braniti na sudu, pogledajte ovdje.