USKORO KANDIDATURA

U Primorčevoj kampanji i Obamini stručnjaci

05.10.2009 u 20:23

Bionic
Reading

Bivši ministar obrazovanja Dragan Primorac definitivno se odlučio kandidirati za predsjednika. Kandidaturu će objaviti u roku od dva tjedna, a vodite će je po uzoru na Baracka Obamu

Primorac je već okupio gotovo 2.000 volontera koji su angažirani diljem zemlje i bit će glavni nositelji predsjedničke kampanje. U njegov izborni stožer uključena su i dvojica stručnjaka koji su sudjelovali u Obaminoj kampanji, a koji su mu proteklih nekoliko tjedana pripremali ključne poruke predsjedničkog programa.

Primorčevi suradnici objašnjavaju da koncept Obamine kampanje nije slučajno izabran, jer će se Primorac hrvatskim biračima pokušati predstaviti upravo kao 'hrvatski Obama'.

'Primorac će građanima ponuditi koncept nove Hrvatske, Hrvatske koja će raskrstiti i s ustašama i s partizanima, Hrvatske koja će završiti ideološke podjele. Prošlost treba ostaviti povjesničarima i dati šansu budućnosti. To je iskorak u nešto novo, to je kompletan redizajn Hrvatske', objasnio je za Jutarnji.hr jedan od Primorčevih suradnika koji je aktivno uključen u pripremu njegove kampanje.

Iako se očekivalo da će Primorac svoju kandidaturu objaviti do kraja rujna upravo su mu američki stručnjaci sugerirali da pričeka još neko vrijeme jer smatraju da su se dosadašnji kandidati već pomalo 'istrošili' upravo zato što su prerano počeli kampanje.

Primorac je sredinom rujna naručio i istraživanje koje je pokazalo da bi za njega glasovalo osam posto birača. Njegovi suradnici navode da on računa i na glasače u dijaspori. Kao nositelj HDZ-ove liste na parlamentarnim izborima 2007, Primorac je u dijaspori dobio oko 120.000 glasova.

Primorčev ulazak u predsjedničku utrku mogao bi štetiti još jednom bivšem HDZ-ovcu, Nadanu Vidoševiću, ali i Milanu Bandiću čija se kandidatura također očekuje ovih dana.

Kao i Vidošević, i Primorac će pokušati privući dio birača sklonih HDZ-u, pa bi se taj birački korpus mogao podijeliti na tri, a možda i četiri dijela. Naime, uz Andriju Hebranga, još i Bandić računa na dio HDZ-ovih birača koji su mu u dosadašnjim istraživanjima i pokazali sklonost.