VAKULA UPOZORAVA

Iznimno opasno vrijeme zbog obilnih kiša

22.05.2015 u 15:30

Bionic
Reading

DHMZ je objavio upozorenje najvišeg, crvenog stupnja za karlovačko područje na kojem danas ponegdje može pasti i više od 100 litara kiše po četvornome metru, što predstavlja iznimno opasno vrijeme

Pretežno oblačno i kišovito je i u ostalim krajevima, pri čemu je obilnija kiša vjerojatna i na širem zagrebačkom, splitskom, kninskom i gospićkome području, piše u svojem Meteo kutku Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Od jučer ujutro do jutros u sedam sati, prema podacima s meteoroloških postaja DHMZ-a najviše je kiše palo u Udbini - 72 litre po četvornome metru te u Zadru 69 litara, a samo malo manje u Karlobagu, Zemuniku, Gospiću i Pagu. Zamjetnije količine, veće od 35 litara, izmjerene su i u Hrvatskoj Kostajnici, Slunju, Kutini, Ogulinu, na Bilogori pokraj Pitomače, te u Daruvaru i Virovitici.

Prema najnovijim mjerenjima, od danas u 14 sati, najviše kiše u posljednja 24 sata palo je na Zavižanu - 78 litara, a od naseljenijih mjesta - u Ogulinu 59 litara, Gospiću 55 i Zadru 50, a više od 30 litara izmjerilo se i u Karlovcu, Daruvaru, Otočcu, Velikoj Gorici, Pargu i na Bilogori.

Olujna bura otežava promet

Zbog olujne bure, samo za osobna vozila otvorene su dionica autoceste A 1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje i A 6 između Kikovice i Delnica te Jadranska magistrala od Karlobaga do Svete Marije Magdalene. Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje pa iz HAK-a vozače pozivaju na oprez. Prekinuta je trajektna linija Prizna - Žigljen i katamaranska Novalja - Rab - Rijeka.