STANKA U SABORU

Kajin upozorava: Banke neće moći naplatiti 47 milijardi kuna

22.05.2015 u 10:41

Bionic
Reading

Zbog podatka HNB-a da poslovne banke neće moći naplatiti 47 milijardi kuna od tvrtki i građana stanku je na početku jutrošnjeg zasjedanja zatražio nezavisni zastupnik Damir Kajin. U svom kratkom izlaganju dotaknuo se i Raiffeisen zadruga

'Ako nešto valja napraviti, onda se treba izboriti za zajedničku politiku oko ovih dospjelih rata za kredite. Situacija je naprosto alarmantna jer HNB procjenjuje da banke neće moći uspjeti naplatiti 47 milijardi kuna, od čega se 32 milijarde kuna odnosi na tvrtke, a oko 15 milijardi kuna na naše građane. Da se razumijemo, nije dovoljno očekivati mjere samo od Vlade, samo od banaka, samo od gospodarstva, poreznih uprava, potrebno je učiniti nešto više i to na tragu zajedništva', kazao je Kajin.

Koliko se situacija pogoršala proteklih godina, pokazao je i brojkama. 'Godine 2008. tvrtke su imale 7,23 milijarde kuna kredita za koje se procjenjivalo da se neće moći naplatiti, a građani oko pet milijardi kuna. A sada govorimo o 32 milijarde kuna za poduzeća, a za građane negdje oko 15 milijardi kuna', rekao je Kajin.

Po tom pitanju svi se trebaju pokrenuti, smatra Kajin, ali uz to treba provjeriti i koje su banke 'lihvarile' na teritoriju Hrvatske, spomenuvši pritom Raiffeisen štedionice.

'Danas smo na stol dobili mišljenje Vlade RH o ovim Raiffeisen štedionicama i između ostalog stoji da je izvršena analiza 21 Raiffeisen bank zadruge prema raspoloživim podacima iz informacijskog sustava Porezne uprave. Citiram: 'Utvrđeno je da navedene zadruge nemaju status poreznih obveznika u RH po osnovi obavljanja djelatnosti, nemaju otvorene žiroračune, nemaju zaposlenike i nisu registrirane za podnošenje poreznih izvješća. Navedene zadruge su u sustavu praćenja na ispostavama Porezne uprave temeljem stjecanja nekretnina. Izvršen je uvid u stečene nekretnine svake pojedine zadruge te je utvrđeno da su nekretnine uglavnom stjecane u ovršnim predmetima u kojima su ih zastupali odvjetnici iz RH.' Pisano izvješće o obavljenom nadzoru proslijeđeno je Državnom odvjetništvu RH i želimo vjerovati da u ovom konkretnom slučaju isto neće tapkati na mjestu, kao što se to u pravilu čini, već da će nešto konkretno poduzeti za spas 20-ak tisuća ljudi kojima prijeti ovrha', zaključio je Kajin

Nakon Kajina riječ je uzeo predsjednik Sabora Josip Leko, spomenuvši gotovo svakodnevne stanke na početku zasjedanja.

'Nisam se umorio, moja je dužnost radi javnosti reći da je ovo praksa Hrvatskog sabora koja omogućuje da se konferencije za javnost održavaju na ovaj način, a da hrvatska javnost ne može postavljati pitanja na tim konferencijama zbog Poslovnika Hrvatskog sabora. Pa je ovo, naravno, prilika da klubovi iznesu stajališta bez propitkivanja. Tako je, kako je', rezignirano je zaključio Leko.