NOVOST NA PANTOVČAKU

Gotovina, Markač i Lošo zasjedaju s predsjednicom

22.05.2015 u 10:03

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović u petak poslijepodne održat će prvu sjednicu Vijeća za domovinsku sigurnost. Zanimljivo je da najava sastanka ponovno dolazi na sam dan održavanja, kao i prije dva dana, kada je predsjednica imala izvanredno obraćanje javnosti. Na Pantovčaku nisu željeli otkriti koje će se teme naći na dnevnom redu. Nakon sastanka predviđene su izjave

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prije tjedan dana, 15. svibnja, donijela je odluku o osnivanju Vijeća za domovinsku sigurnost. Predsjednik Vijeća je general-bojnik Damir Krstičević, a članovi su mu brojni generali, od Pavla Miljavca, Davora Domazeta Loše i Krešimira Ćosića do Ante Gotovine i Mladena Markača.

Članovi Vijeća su i bivša SDP-ova ministrica obrane Željka Antunović i Zlatko Gareljić, bivši savjetnik za obranu Ive Josipovića. Među dvadesetak članova Vijeća nalazi se i Damir Vanđelić (47), investicijski direktor Adris grupe, jedne od najvećih domaćih kompanija, hrvatski branitelj i bivši logoraš iz Gline, o čemu je tportal.hr pisao.

Zadaća Vijeća je da vodi stručne rasprave o pojedinim pitanjima iz područja nacionalne odnosno domovinske sigurnosti u svrhu pripreme odgovarajućih stručnih podloga i analiza iz navedenog područja te pružanja savjeta predsjednici države u izvršavanju Ustavom utvrđenih dužnosti i ovlasti. Predsjednica na ovaj način želi povezati sektore obrane i nacionalne sigurnosti, što su analitičari pozdravili tvrdeći da je riječ o modernom pristupu problematici.