EKONOMISTI PREDNJAČE

Dvanaest kanditata za NO HRT-a saslušano u Saboru

21.05.2015 u 14:47

Bionic
Reading

Saborski Odbor za medije saslušao je u četvrtak 12 kandidata za četiri upražnjena mjesta u Nadzornom odboru Hrvatske radiotelevizije (NO HRT), a tko će od njih uistinu 'ući' u Nadzorni odbor, odlučit će Hrvatski sabor

Iako po zakonu to nije morao, Odbor je, držeći se dosadašnje prakse, saslušao kandidate, među kojima je najviše bilo ekonomista.

Na pitanja o ovlaštenjima i djelokrugu rada NO, pristojbi, odnosu NO s drugim tijelima HRT-a, razlozima izbora novog NO, motivima prijave itd., odgovarali su Katarina Bakija, Vesna Čižmar, Miroslav Grgić, Darko Horvatin, Doroteja Lesjak, Alja Ljubić Budanko, Branko Maleš, Suzana Mrkobrada, Ante Perić, Antonija Petričušić, Šenol Selimović i Anja Šovagović Despot.

Nadzorni odbor HRT-a ima pet članova, od kojih četiri imenuje i razrješuje Sabor, peti je predstavnik zaposlenika.

Prema Zakonu o HRT-u, pri izboru NO treba voditi računa da barem po jedan bude iz financijske i pravne struke, a da većina članova ima radno iskustvo u području medija. Mandat članova NO traje četiri godine, imaju pravo na nagradu za svoj rad sukladno Statutu HRT-a.

Sabor je nedavno razriješio članove koje je imenovao – Viktora Gotovca, Svetozara Sarkanjca (podnijeli ostavke), Dražena Rajkovića i Matu Radeljića, koji je sam podnio ostavku s obzirom na to da je imenovan savjetnikom predsjednice Republike.