KARAMARKOVI PARNJACI U VLADI

Trojica ministara imaju izvanbračne partnerice; jesu li prijavili njihovu imovinu?

21.05.2015 u 06:54

Bionic
Reading

Nakon što je u javnost dospjela informacija da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko vozio automobil tvrtke u vlasništvu Ane Šarić, postavilo se i pitanje je li šef glavne oporbene stranke trebao u imovinskoj kartici prijaviti i činjenicu da njegova partnerica posjeduje nekoliko tvrtki. Neki članovi Vlade takvih problema nisu imali te su imovinu svojih izvanbračnih partnera uredno prijavljivali

O tome mora li prijaviti imovinu Ane Šarić, Karamarko će priupitati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, kao što je tportal već pisao. Naime, Karamarko se službeno u javnosti s Anom Šarić prvi put pojavio prije dvije godine, iako su nagađanja o njihovoj vezi krenula već ranije. Kakav je točno status njihove veze i radi li se o izvanbračnoj zajednici, još uvijek nije jasno. To je za tportal priznala i predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković.

Orešković kaže da, s obzirom na to da Zakon o sprečavanju sukoba interesa ne definira pojam izvanbračne zajednice, za potrebe provođenja postupaka iz nadležnosti Povjerenstva može se primijeniti definicija izvanbračne zajednice iz Obiteljskog zakona, a to znači da je životna zajednica, zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

U takvoj su se situaciji, primjerice, našli neki članovi Vlade koji nisu imali dileme oko prijave imovine svojih izvanbračnih partnera. Ministar uprave Arsen Bauk u svojoj imovinskoj kartici navodi i automobil u vlasništvu svoje partnerice, Alfa Romeo 159 iz 2008. godine, tržišne vrijednosti 30.000 kuna. Na početku mandata 2012. Bauk je u imovinskoj kartici pribilježio da mu nevjenčana supruga zarađuje 80.400 kuna neto godišnje te da ima 150.000 kuna štednje.

Gordan Maras, ministar obrta i poduzetništva, koji u izvanbračnoj zajednici ima i dvoje djece, u izvještaju o imovinskom stanju na početku mandata pobrojao je i plaću svoje nevjenčane supruge, koja godišnje zarađuje 72.000 kuna. Spomenuo je i da je dignula kredit od 5.000 eura.

U izvanbračnoj zajednici živi i ministar branitelja Predrag Matić, a u svojoj imovinskoj kartici navodi da mu nevjenčana supruga zarađuje 2.500 kuna mjesečno u Optici Fresh. Jednako tako, u vlasništvu nevjenčane supruge je i 50.000 kuna vrijedan automobil Suzuki SX iz 2008.

Zakon o sprječavanju sukoba interesa po pitanju prijave imovine vrlo je jasan. Dužnosnici moraju prijaviti svaku promjenu u imovini. Morat će to i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ako se ipak odluči da je s Anom Šarić u izvanbračnoj zajednici dulje od tri godine.