POTRESNO U SABORU

Leko na rubu suza nakon filma o žrtvama silovanja u ratu

20.05.2015 u 10:17

  • +8

Sabor o žrtvama seksualnog nasilja u Domovinskom ratu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

Saborski zastupnici jutros su zasjedanje započeli nešto ranije - u sabornicu su došli već oko devet sati kako bi pogledali dokumentarno-igrani film 'Sunčica', o potresnim svjedočanstvima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Nakon projekcije ovog potresnog filma emocije nisu mogli sakriti ni zastupnici, pa ni predsjednik Sabora Josip Leko

'Film je naravno izazvao jake emocije. Prošlost imamo takvu kakvu imamo i nju ne možemo promijeniti, ali možemo i moramo raditi da uredimo bolju budućnost za nas i buduće generacije. Moramo djelovati na pravcu budućnosti Hrvatske u demokratskim standardima i demokratskom svijetu. To je garancija da se zlo neće ponoviti. Bez obzira na emocije, molim da se u raspravi uzme u obzir osjetljivost teme i da ne padnemo pod dojmove koje je film izazvao', kazao je nakon projekcije filma očigledno emotivan Josip Leko.

Naime film 'Sunčica' zastupnici su pogledali uoči rasprave o Zakonu o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu. Iako se na početku zasjedanja zastupnici ne okupe u prevelikom broju, danas su prilično dobro popunili sabornicu.

Film 'Sunčica' donosi potresna svjedočanstva 14 žena i dvojice muškarca silovanih tijekom agresije i okupacije dijelova Hrvatske u Domovinskom ratu.

Dokumentarni dijelovi filma snimljeni su na lokacijama u Vukovaru, Sisku i Petrinji, a igrani u američkoj državi Texas. Riječ je hrvatsko-američkoj koprodukciji Udruge Žene u Domovinskom ratu i filmske kuće iFilms iz Texasa, vlasnika hrvatskog iseljenika Nikole Kneza koji je redatelj i producent filma.

Scenarij za film napisao je kazališni i filmski redatelj Miroslav Međimorec po knjizi 'Sunčica', koja je izašla 2011. u dvojezičnom hrvatsko-engleskom izdanju, u nakladi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, s 14 istinitih svjedočanstava žrtava silovanja.