JOZEF K. PO NAŠKI

Ovako izgleda život kad te u ruke uzmu institucije hrvatske države!

25.05.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Sve je više hrvatskih građana uvučeno u parodiju kafkijanskog procesa koji zbog međusobne neusklađenosti kreiraju državne institucije pa time postaju svojevrsni Josefi K. Jedan je od takvih Josip Antić, dugogodišnji novinar i urednik Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, Vjesnika, ali i izvršni urednik nautičkog časopisa More zbog kojeg njegov život danas čine noćne more

Nakon što mu je izdavač časopisa ostao dužan 70.000 kuna, sudskim je putem (ovrhama) dug uspio smanjiti na 55.000 kuna. No tijekom tri godine natezanja i neuspješne predstečajne nagodbe, daljnja je naplata stala zbog pravne neusklađenosti Trgovačkog suda i Fine.

U međuvremenu, kako bi preživio zbog nagomilanih ovrha, ostvarivanje honorarne suradnje s medijima onemogućeno jer prema zakonu ne može primati honorare za više tvrtki za koje radi čime ga državne institucije tjeraju u kriminal, točnije da radi na crno.

Nevolje su započele, prisjeća se Antić, prije tri godine kada je izdavač časopisa More, tvrtka Fabra Press d.o.o., zbog lošeg poslovanja uskoro morala u rezalište. Shvativši kako je vrag odnio šalu Antić, koji sebe kroz kombinaciju šale i gorčine naziva Josef A., odlučuje napustiti brod koji tone te izdavaču ispostavi račun prema kojem mu je nakladnik ostao dužan 70.000 kuna.

U HRVATSKOJ STRADAJU ONI KOJI POŠTENO RADE, A NEPOŠTENI SE IZVUKU

'Odgovorna osoba, vidjevši ispostavljeni račun, reagirala je čuđenjem i riječima 'zar smo do toga došli' te se kroz lik odgovorne osobe obavezala isplatiti dug. Kod javnog bilježnika ovjerena je i izjava prema kojoj će mi taj dug vratiti u mjesečnim ratama od kojih najmanja ne smije biti ispod 15.000 kuna. Rečeno, potpisano i zaboravljeno', ogorčeno će Antić. Nakon što je zaboravni poslodavac izigrao Antića, on podiže sudsku tužbu. No nedugo nakon što je sud zakazao ročište iz Fabre Press d.o.o. stiže pismo kojim ga obavještavaju da su se odlučili na predstečajnu nagodbu. Nagodba je prošla pred Trgovačkim sudom u Zagrebu te je sutkinja Nada Kraljić donijela odluku prema kojoj Fabra Press d.o.o. je Antiću dužna svaki mjesec isplatiti ratu od 1634,95 kuna te kako bi za tri godine trebala isplatiti dug. No novca u mjesečnom anuitetu ni za lijek.

U želji i nadi da ću vidjeti svoj novac, odlučio se na kompliciranu mogućnost ovrhe. Nakon mjeseci čekanja kako bi ovršio dužnika stiže novi šok. Ovrha je nemoguća jer je izdavač kao pravna osoba u blokadi. Upitavši sutkinju kako je moguće da se takva nerealna nagodba uopće mogla odobriti, Antić dobiva odgovor kako je 'struka odavno ukazivala na mane predstečajnih nagodbi, ali nitko je nije htio slušati'.
Tijekom dolazaka na sud novinar se naslušao svega i svačega pa je tako sutkinju zasmetalo to što svaki mjesec dana dolazi po crkavicu od 1.600 kuna te savjeta da dolazi u razmacima od nekoliko mjeseci 'da se ne troši papir'. Doduše, prisjeća se Antić, sutkinja je koji put trošila papir i njegovo vrijeme zbog vlastite pogreške, primjerice kada zaboravi udariti službeni pečat na dokumente pa u Fini odbiju potvrdu kao nevažeću. Vjerovnik je i to nekako izdržao, no prije pet mjeseci sutkinja je, pozivajući se na odluku Trgovačkog suda, odlučila kako Antiću neće dati potvrdu o ovršnosti i pravomoćnosti.

STREPITE! SAD STE U RUKAMA HRVATSKE BIROKRACIJE

Zbog svega doživljenog, zatražio je i pismeni odgovor nadležnih institucija da mu pojasne zašto mu se život pretvorio u Kafkin roman. Iz Trgovačkog suda stiže dopis u kojem stoji kako se 'potvrda o ovršnosti daje samo u slučaju sudskih i upravnih odluka, a ne i u slučaju kada je ovršna isprava sudska predstečajna nagodba' te kako će Fina 'postupiti po zahtjevu ovrhovoditelja ako on izravno zatraži prisilnu naplatu tražbine temeljem ovršne odluke i nagodbe suda' te kako se dospijeće tražbine iz sudske odluke 'dokazuje potvrdom ovršnosti te odluke, a dospijeće tražbine utvrđene predstečajnom nagodbom dokazuje se zapisnikom o nagodbi'. Iz Fine, pak, stiže dopis s potpisom višeg specijalista za pravnu podršku u kojem piše 'ako sudska nagodba ne sadrži potvrdu o ovršnosti Fina po istoj nije u mogućnosti postupiti s obzirom na to da je potvrda o ovršnosti na sudskoj nagodbi formalni preduvjet koji mora biti ispunjen da bi se temeljem osnove za plaćanje mogla provesti ovrha na novčanim sredstvima ovršenika'.

O malih vjerovnika država radi dužnike, a krivcima dopušta da nekažnjeno nastavljaju s marifetlucima

More je najprije izdavala tvrtka Fabra (blokirana), a potom Fabra Press, koja je nakon što je na rubu bankrota ishodila predstečajnu nagodbu i već je mjesecima blokirana pa časopis sada izdaje tvrtka Morski vodiči iz Makarske. Zanimljivo je da je iza svih što propalih, što blokiranih što novoosnovanih tvrtki uvijek isto ime nakladnika – Braslav Karlić. Lista novinara i fotoreportera kojima More duguje, podugačka je, kaže Antić. No unatoč takvom poslovanju, dotični predstavlja hrvatske poslodavce u Udruzi nautičkog turizma.

Radi se, dakle, o potpunoj neusklađenosti tih dviju institucija koju mu potvrđuje i samo Ministarstvo pravosuđa 'utješnim' dopisom u kojem voditeljica odnosa s javnošću skrušeno priznaje kako su 'navedene odredbe Zakona u međusobnom neskladu, no valja imati na umu da u situacijama kada opći i posebni propisi reguliraju isto područje, vrijedi pravilo primjene posebnog propisa u odnosu na opći te je u konačnici najvažnija zaštita prava stranaka koje ne bi smjele ni u kojem slučaju snositi štetu zbog moguće razlike u prisilnim zakonskim određenjima.


U Antićevu slučaju nema kraja nelogičnostima. Kako bi sebi omogućio legalno poslovanje pokušao je ishoditi zaštićeni račun na koji bi primao honorare. No iz Fine su ga obavijestili kako Porezna uprava ne smije izdati potvrdu koju mu je izdala, a ta je da sam morao ugasiti samostalnu djelatnost novinar jer mu proizvodi dugove prema državi. Budući da nema prihoda, a svoje dugove prema Moru ne mogu ovrhom naplatiti, honorarna suradnja jedini je oblik rada kojim sebi i obitelji može omogućiti preživljavanja.

Usto, Fina mu je poručila kako odbija njegov zahtjev za zaštićenim računom jer ne može navesti više tvrtaka za koje radi, što je pojašnjeno riječima kako se time krši zakon jer korisnik zaštićenog računa prije otvaranja istog mora dokazivati preko porezne kartice da nema nikakvih drugih izvora prihoda, odnosno da smije imati isključivo jedan izvor.

SVJETLO NA KRAJU TUNELA

'Zakon očito ne poznaje i priznaje činjenicu da novinar na cesti s jednim teško bolesnim i nesamostalnim djetetom mora raditi za više redakcija kako bi kada skupi sve honorare zaradio nešto ispod plaće čistačice', mišljenja je Antić koji zaključuje kako mu je uz najbolju volju da radi, rad onemogućen'.

Zamjenik ministra financija Igor Rađenović potvrdio nam je svoja saznanja kako postoje nelogičnosti unutar krutog birokratskog sustava i među državnim institucijama. 'Postoje određene neusklađenosti koje ćemo izvidjeti i u najskorije vrijeme ispraviti', kazao nam je Rađenović obećavši da bi uskoro mogao doći kraj nelogičnostima.

Nelogičnosti će pokušati ispraviti i Hrvatsko novinarsko društvo pozivom javnim institucijama koje zagorčavaju život novinarima da hitno promjene praksu.

'Upoznat sam s problemima novinara honoraraca koji ne mogu otvoriti zaštićeni račun, što ih čini jedinom slobodnom profesijom kojoj je to u Hrvatskoj onemogućeno. Radi se o kršenju ustavnih prava na što ćemo vrlo skoro i službeno upozoriti Finu i Poreznu upravu da prestanu kršiti Ustav te da što hitnije promijene zakon' kazao je Saša Leković, odnedavno predsjednik HND-a. Sindikat novinara Hrvatske također najavljuje kako će slično reagirati kako bi se stalo na kraj novinarskim morama.

Hoće li novi zakon zaustaviti zlouporabe predstečajne nagodbe?

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mislav Kolakušić prvi je upozorio na pogubnost i štetu koju trpe mali vjerovnici u predstečajnim nagodbama. U jeku primjene ovog spasonosnog rješenja za posrnule tvrtke Kolakušić je ustvrdio kako je Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi gotovo priručnik za zlouporabe. Najspornijim pak dijelom zakona proglasio je tražbine u postupku koje nitko ne provjerava - dužnik ih sam prihvaća ili odbija, a povjerenik predstečajne nagodbe 'pregledava' te vjerovnici nemaju mogućnost utjecaja. 'To omogućava slučajeve u kojima tvrtke priznaju fiktivne tražbine svojih povezanih društava ili prijateljskih tvrtki, koje u postupku pristaju na otpis velikog dijela potraživanja, preglasavajući tako 'prave' vjerovnike. Oni pak tako ostaju bez mogućnosti da naplate najveći dio svojih potraživanja, manji dio im se pristaje isplatiti kroz nekoliko godina, a i ta je naplata', smatra Kolakušić, 'upitna jer je pitanje koja će banka ili dobavljač pratiti takvu tvrtku koja prošla kroz predstečajnu nagodbu'. Zbog svega navedenog, vladajući pokušavaju popraviti štetu novim odredbama u novom Zakonu o stečaju koji bi na snagu trebao stupiti 1. srpnja. Iz Ministarstva pravosuđa uvjeravaju da su ugradili mehanizme protiv makinacija. Primjerice, sudovima je dana veća kontrola nad predstečajnim nagodbama. Nadležni sud od sada će biti taj koji će utvrđivati odnose i visinu tražbina. Najveća promjena koju Stečajni zakon unosi je činjenica da trgovački sudovi preuzimaju ulogu koju je do sada imala Fina. Također, državne institucije neće moći na svoju ruku otpisivati dugove, već će za svaki otpis morati tražiti mišljenje Ministarstva financija. Mijenja se i sustav odlučivanja o prihvaćanju otpisa duga u predstečajnoj nagodbi. U slučaju da predstečajna nagodba bude prihvaćena većinom glasova, onim vjerovnicima koji su se protivili otpisu duga bit će prihvaćeno 90 posto potraživanja, a otpisat će se samo deset posto.