HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Fotkajte se s primjerom seksizma iz vlastitog života

19.05.2015 u 12:06

Bionic
Reading

'Bilo kuda, seksizam svuda' naziv je projekta koji provodi Centar za građanske inicijative Poreč, s ciljem povećanja senzibiliteta mladih odraslih osoba i građana/ki za rodnu ravnopravnost, promocije demokratskih vrijednosti, odnosno promicanja ljudskih prava. Aktivisti/ce žele senzibilizirati građane/ke za prepoznavanje seksizma, a on se, kako kažu, toliko uvukao u hrvatsko društvo da ga više ni ne prepoznajemo

Projekt je financijski podržan iz fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora (EEA) i Kraljevine Norveške preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. U prvoj fazi projekta postavljeni su jumbo plakati s primjerima seksizma, a u ponedjeljak je započela i javna akcija na Trgu slobode u Poreču, na kojem će putem informativnih letaka građani/ke dobiti informacije o seksizmu te tome kako on doprinosi rodnoj neravnopravnosti.

Također, svi/e se mogu fotografirati s vlastitim primjerima seksizma, što će činiti dio online kampanje, te fotografije staviti na Facebook uz ‪#‎bilokudaseksizamsvuda. One će biti objavljene i u otvorenom albumu na Facebooku. Zašto je važno ukazivati na seksizam, kao oblik društvene diskriminacije i segregacije osobe na temelju spola?

Žene u Hrvatskoj primaju 18 posto nižu plaću od muškaraca na istom radnom mjestu; ulično uznemiravanje je doživjelo 90 posto žena u Hrvatskoj; seksizam u reklamama je velik problem jer se poruke koje se ponavljaju putem medija počinju shvaćati kao istina te se isti obrasci primjenjuju i u stvarnom životu; i žene i muškarci su žrtve seksizma od malih nogu, po rođenju ih se svrstava u kutije i njih se očekuje da se ponašaju sukladno društvenim očekivanjima - podsjećaju iz Centra za građanske inicijative Poreč.

Nataša Vajagić
, voditeljica projekata iz Centra za građanske inicijative Poreč, ističe da su glavne žrtve seksizma ipak žene, pa se seksizam može definirati kao skup vjerovanja i djelovanja koja privilegiraju muškarce u odnosu na žene te podcjenjuju i degradiraju vrijednosti i aktivnosti povezane sa ženama.

'Svi i sve smo osjetili/e posljedice seksizma na vlastitoj koži, ali ih možda nismo znali/e prepoznati. Iznošenjem vlastitih primjera podižemo svijest o sveprisutnosti seksizma u svakodnevnom životu', poručila je Vajagić.