PLAĆANJE OGLAŠAVANJEM

Prihvaćena predstečajna nagodba Novog lista

18.05.2015 u 16:15

Bionic
Reading

Vjerovnici Novog lista na ročištu pred Nagodbenim vijećem Fine održanom u ponedjeljak prihvatili su plan predstečajne nagodbe Novog lista kojim, među ostalim, polovicu duga prema državi namjeravaju vratiti oglašavanjem na stranicama tog riječkog dnevnika i eventualno Glasa Istre, a dug prema honorarcima obročnim isplatama u 36 rata kroz četiri godine

Za plan kojeg je predstavio većinski vlasnik Novog lista Albert Faggian glasovalo je 73,78 posto, a protiv je bilo 26, 22 posto vjerovnika koji imaju ukupno više od 43 milijuna kuna tražbina. Predstavljavajući izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja Novog lista, Faggian je istaknuo da je izrađen nakon konzultacije s vjerovnicima kojima se, prema njegovim riječima, jamči osiguranje njihovog potraživanja i stopostotno namirenje.

Faggian: predstečajna nagodba posljednji korak prema stabilizaciji

"Bilo bi previše reći da prihvaćanje predstečajne nagodbe znači novi početak Novog lista, ali to je ipak faktički posljednji korak prema stabilizaciji poslovanja pri čemu smo pokušali biti što korektniji prema vjerovnicima. Znam da nekome priča o podmirenju dijela duga marketingom može biti problematična, ali otvorili smo u planu i mogućnost da onaj koji ima pravo na marketing to može odstupiti i trećoj osobi", rekao je za Hinu Faggian dodajući i da se u planu restrukturiranja nastavlja provedba smanjivanja broja zaposlenih u Novom listu s oko 260 na njih oko 200.

"Proces je započelo prošle godine, kada smo broj zaposlenih smanjili za četrdesetak. Moguće je i da ćemo nastaviti taj proces u još jednom krugu", zaključio je Faggian.

Ročište je održano nakon što je Ministarstvo financija 17. travnja, a na zahtjev uprave Novog lista, odobrilo drugo produljenje roka predstečajne nagodbe za dodatnih trideset dana budući da je je ključni vjerovnik Zagrebačka banka (Zaba) izričito tražio da revizorska tvrtka provede analizu utvrđenih tražbina.

U predstečajnoj nagodbi Novog lista otvorenoj u listopadu prošle godine ukupan iznos tražbina vjerovnika u prosincu je bio utvrđen na 31,3 milijuna kuna, dok je ukupan iznos osporenih tražbina bio 1,73 milijuna kuna. Nakon izvršenog prijeboja preostali iznos tražbina vjerovnika utvrđen je na 31,04 milijuna kuna. Na to rješenje žalilo se sedam vjerovnika čije su žalbe u ožujku bile odbijene. Među njima je najznačajnija Zaba kojoj je priznat status razlučnog vjerovnika temeljem kredita kojima je Novi list bio korisnik i založni dužnik, ali ne i temeljem dva dodatna ugovora. Temelju tih ugovora Zaba je imala tražbinu čiji je utvrđeni iznos osiguranim razlučnim pravom od 12,5 milijuna kuna, a na održanom ročištu banka se odrekla se razlučnog prava i njihova je tražbina ušla u listu uvrštenih.

Zaba će imati glavnu riječ u pronalasku strateškog partnera ili novog investitora

Kako se navodi u izmijenjenom planu restrukturiranja i nacrtu predstečajne nagodbe, radi rasterećenja od postojećih obaveza i temeljnog osnaženja društva, uprava Novog lista kontinuirano će raditi na pronalasku strateškog partnera, novog investitora ili kupca za nekretnine Novog lista pri čemu će odlučujuću riječ imati Zaba.

Uz prethodnu pisanu suglasnost Zabe uprava Novog lista nakon pronalaska kupca nekretnina ili investitora ovlaštena je osnovati novo društvo odnosno izvršiti podjelu Novog lista na način da se u novoosnovano društva izdvoji tvrtka koja preuzima nekretnine i dug osiguran založnim pravom, a da ostatak Novog lista bude oslobođen, kako se navodi, odgovornosti za dug osiguran založnim pravom na nekretninine, odnosno proporcionalni dio duga.

Istovremeno, Faggian je predložio i da se dug ostalim vjerovnicima Novog lista - primjerice onima koji traže isplatu autorskog honorara, isplati obročnom otplatom u četiri godine u 36 rata, s počekom od godinu dana od sklapanja predstečajne nagodbe tijekom kojeg neće teći kamata.

Dug prema državi i državnim poduzećima od 3,69 milijuna kuna uključujući i Ministarstvo financija po osnovi poreza, Novi list namjerava vratiti na način da 50 posto duga plati obročnom otplatom u roku od šest godina, a ostatak pružanjem usluga marketinga u tiskanom izdanju i web portalu Novog lista te eventualno Glasa Istre u razdoblju od pet godina.

U priloženim dokumentima istaknute su i tražbine članove uprave i nadzornog odbora pa i Faggian, protiv kojeg je početkom mjeseca pokrenuta istraga zbog zlouporaba kojima je Glas Istre navodno oštetio za 3,4 milijuna kuna, od Novog lista potražuje 228.791 kuna.

381705 ,380455 ,380243 ,381261