DIJAGNOZA ŠEFICE HDD-A

Nagrađeni dizajneri tablica odjedrili iz Vladine kaljuže

18.05.2015 u 13:51

Bionic
Reading

Prvonagrađeni dizajneri s natječaja za nove registracijske tablice odlučili su napustiti igrokaz s dodavanjem hrvatskog grba na pobjedničko rješenje te su Ministarstvu unutarnjih poslova zabranili da ga na bilo koji način koriste. Time je ostvareno upozorenje predvodnika pobjedničkog tima Nikole Đureka, koji je prije mjesec dana najavio da će iz cijele priče izaći ako MUP ostane pri odluci, kako je rekao, premijera Zorana Milanovića

Razgovori između predstavnika MUP-a i dizajnera trajali su do prije desetak dana, kada su potonjima jednom za svagda dozlogrdila natezanja i zahtjevi oko izmjene njihovog idejnog rješenja. Nove tablice trebale su biti dostupne od 1. srpnja, no tek sada posve je neizvjesno kakvo će biti novo dizajnersko rješenje i hoće li ga uopće biti - ili će se na postojeće tablice jednostavno nakalemiti 12 europskih zvjezdica.

I prije konačne odluke dizajnera da se iskobeljaju iz ove kaljuže, znane i kao 'Kud Karamarko okom, tud Vlada skokom', političku odluku o promjeni kriterija završenog natječaja kritizirali su Svjetski savjet dizajna i Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD).

Ivana Borovčak
, predsjednica HDD-a, danas je ustvrdila da se u Hrvatskoj ne poštuju osnovne demokratske procedure.

'Bez obzira na to o kakvom se rješenju radilo, važno je naglasiti da nije poštovana procedura natječaja, kao ni procedura žirija, a niti same institucije koja je na kraju u suradnji sa žirijem donijela tu odluku. Do nepoštovanja struke i proceduralnih grešaka došlo je čisto političkom odlukom, što samo naglašava da su u ovoj državi od svakog suvislog rješenja ili odluke važniji politiziranje, polarizacija i rivalstvo između političkih stanaka', kazala je Borovčak za tportal.

Ne vjeruje da će ovaj slučaj bitno utjecati na buduće prijave dizajnera na slične natječaje, jednostavno zato što im je to već sada uvelike onemogućeno. Kao primjer navodi javni poziv Hrvatske turističke zajednice na koji se 'de facto mogu prijaviti samo neke agencije izvana, jer praktički nitko u Hrvatskoj, osim dva-tri velika studija, nema uvjete za takve natječaje'.


MUP je na nagrađena dizajnerska rješenja za registracije tablice potrošio 45.000 kuna, no to nije sve: već se bilo krenulo i u postupak izvedbe, rađene su pripreme za tisak, a sada je proces stopiran. No najgore od svega, upozorava Borovčak, jest to što se dizajn iznimno rijetko spominje u strateškim dokumentima, da bi isplivao na površinu isključivo u situacijama političkih razmirica.

'HDD je radio na nacrtima nacionalnih strategija dizajna koji su stopirani jer u našim ministarstvima ne postoji kontinuitet rada. Kad neko ministarstvo inicira određenu strategiju, sljedeća garnitura to zaboravi. Kad bi postojala nacionalna strategija dizajna, onda se na najvišoj razini ovakve situacije ne bi događale, jer bi institucije prilikom odlučivanja imale jasan proceduralan put koji bi se trebao poštovati. Ali kako toga nema, onda se javlja ovo što imamo danas', ustvrdila je Ivana Borovčak.