OBLJETNICA PARTIZANSKE AKCIJE

Pupovac: Sve je više nacionalizma, a sve manje slobode

16.05.2015 u 18:15

Bionic
Reading

Srpsko narodno vijeće (SNV), Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i općina Vojnić, Krnjak, Gvozd i Topusko obilježili su u subotu prigodnom akademijom na Petrovoj gori obljetnicu partizanske akcije - proboja na Biljegu, koja je 1942. donijela spas od ustaških vlasti za 10000 progonjenih Srba i 730 partizana

Prigodna svečanost i polaganje vijenaca održani su u blizini monumentalnog, ali devastiranog spomenika kipara Vojina Bakića, gdje je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac izrazio negodovanje što se u antifašističkoj Europi danas ne osjeća jedinstvo u obrani antifašističkih vrijednosti.

'Nacionalizam je danas na sceni. Rehabilitacija Draže Mihajlovića je čin revizije povijesti, a spomenut ću i čin revizije u slučaju Viktora Bandere, ukrajinskog kvislinga koji je proglašen herojem, na što Europa i svijet šute, kao uostalom i mi', rekao je Pupovac.

Naglasio je kako su, nasuprot nacionalizmima, za vrijeme antifašističkog, partizanskog pokreta zajedno Hrvati i Srbi bili borci partizanskih jedinica te dodao da antifašistički pokret nije bio pokret za teritorij nego za antifašističke vrijednosti.

'Sada kažu da je najveća zasluga antifašizma što je Hrvatska pripojila Istru, Dalmaciju i otoke, a najveća je vrijednost antifašističkog-partizanskog pokreta ideja slobode, jedinstva i bratstva, a ne u teritoriju. Međutim, danas je sve više nacionalizma i sve manje slobode i sigurnosti', ustvrdio je Pupovac.

Kritizirao je političare koji se, kaže, hvale da je naš antifašistički pokret u Drugom svjetskom ratu bio jedan od najjačih u Europi, 'a onda ih nema na mjestima gdje se gradila ta snaga, primjerice u Srbu'.

'Nije valjda da ih je sram što su njihovi sugrađani srpske nacionalnosti bili dio te snage', upitao je Pupovac te pozvao političare 'da se trgnu' te da ne prešućuju vrijednosti i nositelje antifašizma- Narodno oslobodilačku vojsku i partizanski pokret. Iznio je i povijesne činjenice o proboju na Biljegu te pozvao nadležne da se devastirani spomenik na Petrovcu što prije obnovi.

Petrova gora, sa 44 kvadratna kilometara, okružena cestama sa svih strana, nadomak jakih neprijateljskih snaga, održala se cijelo vrijeme NOR-a služeći kao fizičko i moralno uporište, ne samo narodu Korduna, već i partizanskoj vojsci Pokuplja, Žumberka, Cazinske krajine i cijele Hrvatske

'U ime 22 nacionalne manjine, koje čine 8,5 posto od ukupnog stanovništva Hrvatske, mogu reći da mi je drago što obilježavamo ovo mjesto i ovaj događaj zato što se ovdje kovao antifašizam', poručio je predsjednik Savjeta nacionalnih manjina RH Alekandar Tolnauer

Dopredsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Ivan Fumić kritizirao je negiranje nekih povijesnih činjenica te ustvrdio da oni koji to čine, posebice s Jasenovcem, zagovaraju kvislinšku državu koja je širila mržnju i nikada nije bila humana.

'Nasuprot tome, mi smo se borili za humane principe, uz ogromne žrtve i u hrvatskom i u srpskom narodu. To je zalog da i dalje budemo zajedno i da se odupremo revizionizmu', rekao je Fumić.

Na akademiji su sudjelovali i književnik Enes Kišević, glazbena skupina ZborXop, te folkloraši SKD Prosvjeta iz Vojnića.