TKO IH JE UNIŠTIO ILI ODNIO

Kosor osnovala stručnu grupu za topničke dnevnike

05.10.2009 u 12:51

Bionic
Reading

Danas s radom počinje stručna skupina za utvrđivanje sudbine topničkih dnevnika iz Oluje. Glavni haški tužitelj Serge Brammertz je nezadovoljan time u kojoj mjeri Hrvatska želi pronaći dnevnike, ili one koje su ih odnijeli

Bez takozvanih topničkih dnevnika, odnosno dnevnika vojnih aktivnosti za Oluje, Hrvatska neće moći dobiti zeleno svjetlo za otvaranje 23. pregovaračkog poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima. Predsjednik Stipe Mesić vjeruje u napredak u nalaženju tih dokumenata, osobito sada kada je oformljena radna skupina iz nekoliko ministarstava: 'Za one topničke dnevnike koji postoje, a nismo došli do njih, treba ih pronaći u toj silnoj arhivi koja se vodi u Ministarstvu obrane. A za one dnevnike za koje se utvrdi da ih nema ili da su uništeni, treba utvrditi tko ih je uništio i procesuirati te ljude', kazao je Mesić, izvijestio je njemački radio Deutsche Welle.

Više nije pitanje gdje, nego tko

Premijerka Jadranka Kosor osnovala je skupinu stručnjaka u dogovoru s Haškim sudom, a oni se neće baviti pretragom hrvatskih vojnih arhiva, što su već odavno detaljno pretraženi, već istragom tko je točno odnio topničke dokumente i kakva je njihova sudbina. Dosadašnja istraga dovela je do nekoliko kaznenih prijava i jedne prvostupanjske presude, ali je Brammertz i dalje nezadovoljan. Možda i zbog procjena stručnjaka kako u slučaju za tužiteljstvo nepovoljnog ishoda procesa protiv Gotovine Markača i Čermaka Brammertz u nedostavljanju topničkih dnevnika ima savršen alibi.