PUSIĆ O ODNOSIMA SA SRBIJOM

Hrvatska neće slati diplomatsku notu zbog Draže Mihailovića

15.05.2015 u 15:08

Bionic
Reading

Rehabilitacija ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića loša je odluka za Srbiju, loša za odnose s Hrvatskom i imat će posljedice za odnose u regiji, ali Hrvatska zbog toga neće Srbiji slati diplomatsku notu, rekla je u petak u Dubrovniku prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, ali i dodala

Rehabilitacija četničkog vođe iz Drugog svjetskog rata loša je za Srbiju, ali i za odnose s Hrvatskom, kazala je Pusić koja je u Dubrovniku na konferenciji 'Budućnost razvojne pomoći u Europi: Preobražaj života djevojaka i žena javno-privatnim partnerstvom'.

Istaknula je kako joj je drago što su se visoki politički dužnosnici Srbije, posebice ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i premijer Aleksandar Vučić ogradili od cijelog slučaja. 'Ne bih im htjela biti u koži, to je za ugled zemlje i političku kulturu prilično tragično'', rekla je Pusić te istaknula kako Hrvatska nema potrebe mijenjati mišljenje kako se radi o fašističkom ratnom zločincu.


Prva potpredsjednica Vlade RH je istaknula kako će ova presuda izazvati podjele u srbijanskom društvu i zakomplicirati regionalne odnose. 'To komplicira odnose, u to nema sumnje. U ponedjeljak je radni doručak u okviru uobičajenog formata prije sastanka Vijeća za vanjske poslove o Srbiji kao zemlji koja pregovara s EU-om. U tom kontekstu to je tema s kojom će se Srbija morati nositi', rekla je Pusić te na novinarski upit hoće li Hrvatska blokirati put Srbiji ka EU odgovorila kako je 'to napravio srbijanski sud'.

'Sud im je naštetio s tom odlukom, mi nemamo nikakvog razloga to raditi, to je jedan problem koji će oni morati riješiti. Zašto bi Hrvatska blokirala? Danska, Nizozemska, bilo koja druga zemlja sigurno, a i oni sami znaju da ne mogu sa fašističkim simbolima i rehabilitacijama u EU', rekla je Pusić te odbacila navode da ovakav rasplet otvara mogućnost rehabilitacije ostalih ratnih zločinaca.

Pusić je istaknula i kako uskoro očekuje izručenje Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetana Dragana, te ustvrdila kako nakon toga treba pokrenuti sudski proces sukladno zakonu. Pusić je u Dubrovniku komentirala i posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Bleiburgu i Jasenovcu izvan okvira službenog protokola.

'Što se tiče Jasenovca, nije mi jasno zašto nije došla, zašto nije bila tamo. Što se tiče Bleiburga, to mi je malo jasnije jer je u međuvremenu to politički pretvoreno u neku vrstu rehabilitiranja nacizma i ustaštva. Ja ne bih išla uopće, ali ako se već ide bolje je da se ide bez političke ikonografije', rekla je Pusić.