ZDRAVIJI ODNOSI

'Ovo je prilika da se konačno raščiste stvari između Hrvatske i Srbije'

14.05.2015 u 20:45

Bionic
Reading

Rehabilitacija Draže Mihailovića, vođe četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj je dočekana s velikim nezadovoljstvom zbog povijesnog revizionizma kojim se nastoje oprati zločini čovjeka i pokreta koji je počinio brojna zvjerstva nad nesrpskih stanovništvom. Andrej Plenković, eurozastupnik HDZ-a koji je u Europskom parlamentu inicirao rezoluciju protiv jednog drugog zločinca, Vojislava Šešelja, kaže da ova odluka sigurno ne pridonosi europskom putu Srbije

Plenković kaže da je odluka Višeg sud u Beogradu loša i s obzirom na raniji politički aktivizam aktualnih srpskih dužnosnika cijela priča ne pridonosi europskom putu Srbije niti sazrijevanju društva u Srbiji i njihovom odnosu prema Draži Mihailoviću u Drugom svjetskom ratu, ali i cijelom odnosu koji se dogodio u vrijeme agresije Miloševićeva režima.

Kaže da je teško reći i ulaziti u priču je li hrvatska Vlada mogla učiniti više da do rehabilitacije ne dođe jer je proces pokrenula Mihailovićeva obitelj i drugi pojedinci, a ne srpska Vlada, ali odluka Višeg suda u Beogradu je loša i za samu Srbiju zbog niza aspekata, od revizionizma pa do cijelog niza posljedica koje ima na međusobno razumijevanje. 'U tom smislu nikako je ne možemo kvalificirati, nego kao jedan element koji će smetati daljnjem razvijanju odnosa između Hrvatske i Srbiji', kazao je Plenković .

Politolog Boško Picula je mišljenja da bez obzira što je riječ sudskoj odluci i što se radi o susjednoj državi u pitanju je zapravo politička poruka i to osobito u kontekstu obilježavanja 70. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata jer je očito da jedno takvo pitanje nije samo stvar prošlosti nego je stvar i pravde i odnosa prema stvarnosti u sadašnjosti i definitivno da će opterećivati odnose između Hrvatske i Srbije nego će biti korišteno u unutarpolitičkim prijeporima u obje države.

'Ako se doista radi o političkoj poruci, odnosno revidiranju povijesti na takav način onda i službena hrvatska politika treba imati stav. Dapače, mislim da se takvo što moglo očekivati da se i unaprijed trebalo pripremiti za takav razvoj situacije',poručio je politolog.

Ovo je idealna prilika, smatra, da se na sve moguće načine osude sva zla u Drugom svjetskom ratu koja su počinili fašisti i njihovi suradnici među kojima se Draža Mihailović bio među najgorima na području Europe.

'I ovo je prilika da se kroz jasan stav i poruku hrvatske politike takve stvari počnu raščišćavati u odnosima Hrvatske i Srbije u prvom redu zbog pravde i pravednih odnosa', kaže Picula.

Politolog smatra da će se politika s jedne i druge strane znati ograditi ili željeti ograditi i reći ovo je stvar pravosuđa. 'Međutim nikad ovakva pitanja nisu samo sudske stvari nego su političke koje se vrlo lako mogu zloupotrebljavati u unutarnjim prilikama', zaključio je Boško Picula.