NAKON JASENOVCA

Grabar Kitarović bez najave otišla na Bleiburg

14.05.2015 u 17:02

Odavanje počasti, 14.05.2015.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednice

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je obišla Bleiburg i položila vijence. U Bleiburg je otišla bez najave, na isti način kao što je prethodno, mimo komemoracije, posjetila i Spomen-područje Jasenovac

'Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zapalila je svijeće i položila cvijeće kod Spomen obilježja na Bleiburškom polju, u Macelju i u Teznom, odavši počast žrtvama stradalima u tragičnim događajima iz svibnja 1945. godine', stoji u priopćenju iz ureda predsjednice.

'Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je velik obol dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov točan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnoga pokopa.

Iskazujući poštovanje žrtvama 'Križnoga puta' na Bleiburgu, u Teznom i Macelju imam obvezu moralno osuditi režim koji je progonio i ubijao ljude. Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti', navodi se u priopćenju.