PREDSJEDNICA GRABAR KITAROVIĆ:

'Neugodno sam iznenađena i osuđujem svaki pokušaj povijesnog revizionizma'

14.05.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Na odluku beogradskog suda o rehabilitaciji Draže Mihailovića reagirala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, oštro osudivši ovakav pokušaj povijesnog revizionizma

'Iznimno sam neugodno iznenađena presudom Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića te kao predsjednica Republike Hrvatske najodlučnije osuđujem svaki pokušaj povijesnog revizionizma', stoji u priopćenju poslanom iz Ureda predsjednice RH.

'Ta presuda ne može izbrisati zlodjela četničkog pokreta, počinjena u suradnji s nacistima i fašistima tijekom Drugog svjetskog rata, koja su svim narodima na ovim prostorima donijela velike patnje i stradanja. Ostaje i činjenica kako je taj pokret doživio svoj potpuni poraz u Drugom svjetskom ratu, ali i prije 20 godina u agresiji na Hrvatsku. Držim kako se, gledajući u zajedničku budućnost u Europskoj uniji, konačno treba odmaknuti od politiziranja prošlosti, već povijest prepustiti povjesničarima', kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Podsjetimo, Viši sud u Beogradu u četvrtak je rehabilitirao četničkog vođu u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca na zahtjev njegova unuka Vojislava Mihailovića, profesora s beogradskog Pravnog fakulteta Smilje Avramov i Koste Čavoškog te nekoliko udruga. Oni su tražili poništenje presude jugoslavenskog suda donesene 15. srpnja 1946. kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog suradnje s nacističkim okupatorima i oduzeta su mu sva građanska prava.

Postupak rehabilitacije počeo je 16. rujna 2010, otkada su saslušani deseci svjedoka, povjesničara, preslušane audiosnimke sa suđenja i prikupljena brojna dokumentacija.

Beogradski sud utvrdio je da je presuda Mihailoviću donesena u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.