REAKCIJE NE STAJU

Političari složni: Rehabilitacija Draže Mihailovića je skandalozna!

14.05.2015 u 13:55

Bionic
Reading

Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića očekivano je izazvala žestoke reakcije i u političkim krugovima u Hrvatskoj. Većina hrvatskih političara uvjerena je da se ovakva odluka neće dobro odraziti na odnose Hrvatske i Srbije, ali ni na put Srbije prema eurointegracijama

Nitko danas u Saboru nije imao dobre riječi za ovakvu odluku beogradskog suda. 'Ocjenjujem da je ovakva odluka povratak u mračna vremena Republike Srbije i imat će značajan odjek na njeno približavanje Europskoj uniji, a i u Hrvatskoj izaziva, najmanje rečeno, nelagodu', poručila je SDP-ova Dragica Zgrebec.

Koalicijski partner HNS smatra pak da ovakva odluka nije dobra poruka za odnose Hrvatske i Srbije.

'Svi, nažalost, dobro znamo tko je bio Draža Mihailović. Rehabilitacija zločina i zločinaca iz 2. svjetskog rata je apsolutno nedopustiva u bilo kojem pogledu. Hrvatska, i zbog sebe i kao članica EU-a, mora se držati najviših standarda u pogledu i poštivanja ljudskih prava i zločina koji su počinjeni, a i političkih reformi koje su potrebne da bi zemlje u regiji mogle postati članice EU-a. I u tom smislu mi ćemo se tih standarda držati i na taj način će odnosi i dalje funkcionirati', rekao je HNS-ov Igor Kolman.

U HDSSB-u traže reakcije Vlade, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić.

'Za nas je ova odluka skandalozna. Ta zemlja kao da se vraća u prošlost, a ne okreće se budućnosti. Valjda bi interes susjeda trebao biti ulazak u Europsku uniju, a ne ovakve odluke. Ne bi nas čudilo da se sutra donese i odluka da se rehabilitira Šešelja, koji je otvoreno prijetio Hrvatskoj. Mislim da je Srbija ovim potezom i skandaloznom odlukom učinila korak unazad u odnosima s Hrvatskom. Očekujem da se oglase Vlada i premijer i ministrica vanjskih poslova i predsjednica RH. Ovakve poteze susjeda ne smijemo prešutjeti. Ne smijemo zabijati glavu u pijesak. Ako se ovo danas prešuti, onda je Vlada zrela za odlazak', poručio je HDSSB-ov Josip Salapić.

Karamarko: Rehabilitacija Mihailovića loše će utjecati na odnose Hrvatske i Srbije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, prenosi Hina, ocijenio je u četvrtak da je presuda Vrhovnog suda u Beogradu, kojom je rehabilitiran četnički vođa Draža Mihailović, loša stvar koja može utjecati na odnose dviju zemalja.

'Rehabilitacija Draže Mihailovića nije dobra, a četnički pokret ostavio je krvav trag u Hrvatskoj i to će sigurno utjecati na odnose dviju zemalja', rekao je Karamarko nakon polaganja vijenca kod spomen-kuće prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a Franje Tuđmana, naglasivši da se srpska politika mora o tome jasno očitovati.

'Riječ je o unutarnjoj stvari susjedne države s kojom želimo biti u dobrim odnosima, no svima je jasno tko je bio Draža Mihailović, koji je kolaborirao s Nijemcima i učinio brojne zločine', kazao je Karamarko novinarima.

HSP AS: Hrvatska mora prekinuti diplomatske odnose sa Srbijom

Reakcija je stigla i od HDZ-ovog koalicijskog partnera, HSP-a dr. Ante Starčević. 'Ova i ovakva Srbija sa svojim vodstvom nije spremna pridružiti se zajednici europskih naroda kao punopravan član. Hrvatska mora reagirati na adekvatan način putem Ministarstva vanjskih poslova te opozvati hrvatskog veleposlanika iz Beograda i nakon potrebitih konzultacija s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović donijeti jedinu moguću odluku, a to je prekinuti diplomatske odnose s istočnim susjedom', stoji u priopćenju koje potpisuje glavni tajnik HSP AS-a Pero Ćorić.

U toj stranci podsjećaju da su, nakon što je Vojislav Šešelj zapalio hrvatsku zastavu, zatražili uvođenje viza za građane Srbije. 'Tadašnji zahtjev HSP AS-a pokazao se opravdanim te ovim putem tražimo od Vlade RH da najavi stavljanje veta na ulazak Srbije u EU. Naš zahtjev svakako nije ishitren, a posebice vođeni činjenicom kako je iluzorno očekivati od lijeve vlade Zorana Milanovića da će poduzeti takav korak. Spora, troma, nepravovremena i neadekvatna reakcija na prijašnja nemila događanja upućuju na to da bi Vladi na odlasku odgovarala radikalizacija političke scene kao jedan od mogućih scenarija u Hrvatskoj s ciljem prikrivanja vlastite nesposobnosti', poručuju u HSP-u AS.

Ipak apeliraju na građane da ne poduzimaju samostalno nikakve radikalne mjere. 'Jer ako ova Vlada ne poduzme takve korake, sigurno će to učiniti Vlada koju će sastaviti stranke domoljubne koalicije', kažu HDZ-ovi koalicijski partneri.

Pupovac: Nemam razumijevanja za rehabilitaciju Mihailovića

Saborski zastupnik i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u četvrtak je izjavio kako, kao antifašist i sljedbenik partizanskog pokreta, nema razumijevanja za odluku beogradskog Višeg suda koji je usvojio zahtjev za rehabilitacijom četničkog vođe u Drugom svjetskom ratu i ratnog zločinca Dragoljuba Draže Mihailovića.

'Kao zagovornik i sljedbenik antifašističkih vrijednosti i partizanskog pokreta, sasvim sigurno nemam razumijevanja za tu odluku', kratko je Pupovac rekao novinarima u Puli, u kojoj je s ostalim saborskim zastupnicima nacionalnih manjina potpisao Deklaraciju protiv nesnošljivosti i etnocentrizma u Hrvatskoj.

Antifašistička liga: Izravni čin povijesnog revizionizma

Antifašistička liga RH priopćila je da je današnja odluka Višeg suda u Beogradu o Draži Mihailoviću moralno i pravno dubiozna iz više razloga. 'S obzirom da se na ovaj način Mihailović de facto proglasio nevinim, u potpunosti je rehabilitiran njegov kolaboracionistički i u svakom smislu zločinački četnički pokret. Ovakva odluka predstavlja izravni čin povijesnog revizionizma i negira karakter te moralni izbor istinske antifašističke borbe koju su narodi bivše Jugoslavije zajednički vodili protiv okupatora i domaćih kolaboracionista, među njima i četnika', poručuje Antifašistička liga, dodajući da na ovaj način oduzeto i dostojanstvo nedužnim žrtvama četničkih zločina, dok je istovremeno iznova potencirano nepovjerenje među narodima i svim post-jugoslavenskim zemljama.

Mesić: Rehabilitacija Draže Mihailovića je pravosudni i politički skandal

Odluka suda u Beogradu o rehabilitaciji četničkog vođe Draže Mihailovića pravosudni je i politički skandal, priopćio je u četvrtak bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

To nije nikakvo ispravljanje nepravdi učinjenih u vrijeme komunističke vladavine, nego izravno poricanje nepobitno utvrđenih povijesnih činjenica, ističe Mesić.

U regiji taj potez zatvaranja očiju pred istinom o prošlosti, koji nije ništa drugo nego koban ustupak velikosrpskom nacionalizmu, može imati vrlo opasne posljedice, upozorava Mesić.

'On će nesumnjivo negativno utjecati na započeti proces normaliziranja i ponovnog uspostavljanja međusobnog povjerenja i razumijevanja, a ohrabrit će i pobornike povijesnog revizionizma na drugim stranama, odnosno sve one koji žele – u zločinu – izjednačiti antifašizam i fašizam, odnosno pobjednike iz Drugog svjetskog rata pretvoriti u pobijeđene, a pobijeđene u pobjednike', kaže se u priopćenju.

Četnički pokret u Drugom svjetskom ratu nije bio pokret otpora protiv okupatora. Četnici su bili krajnje obazrivi prema njemačkom okupatoru, tijesno su surađivali s talijanskim, a zajedno s oba borili su se protiv jedinog stvarnog pokreta otpora, onoga na čelu s Josipom Brozom Titom, ističe Mesić.

Također podsjeća da se s ustašama četnici praktično nikada nisu sukobili, a na samom kraju rata, kada su bježali na Zapad, ustaški poglavnik Ante Pavelić dao im je slobodan prolaz kroz dio Hrvatske koji je još držao pod svojom kontrolom.

'Rehabilitirati danas Dražu Mihailovića, govoriti o njegovom 'ubojstvu i o njemu kao o žrtvi komunizma grubo je izrugivanje s činjenicama. Svako rehabilitiranje četništva, jednako kao i svako relativiziranje i rehabilitiranje ustaštva, može završiti samo u katastrofi', upozorava Mesić.

Bivši hrvatski predsjednik očekuje da se o rehabilitaciji četničkog vođe izjasni i EU jer, kako kaže, teško je zamisliti zemlje koje su spremne rehabilitirati notorne ratne zločince iz vremena Drugog svjetskog rata kao uvjerljive kandidate za članstvo u ujedinjenoj Europi, sazdanoj na temeljima antifašizma.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić zgrožen: Za nas je Mihailović četnik i točka!

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić u četvrtak je izjavio da je 'apsolutno zgrožen' odlukom beogradskog suda o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića, dodajući da je to 'silno velika pogreška kao što bi to bila rehabilitacija (Adolfa) Hitlera, (Benita) Mussolinija ili (Ante) Pavelića'.

Upitan kako će ta odluka beogradskog suda utjecati na odnose Hrvatske i Srbije, Miljenić je naglasio da svaki fašizam treba osuditi jer u suprotnom to nije dobar temelj za građenje budućnosti.

'Te stvari u svijetu su već davno riješene i zna se tko je bio na strani dobra, a tko na strani zla. Otvarati to nakon 70 godina je silno velika pogreška jer je četnički pokret napravio silno zlo građanima Hrvatske', naglasio je Miljenić dodajući i da svaka zemlja sama sebi određuje putove, budućnost, ciljeve i na čemu se temelji.

'Za nas je Draža Mihailović bio zločinac i ostao je zločinac. Bio je fašist i točka', rekao je Miljenić, dodajući da na Srbiji ostaje hoće li graditi budućnost na temelju antifašizma kao cijela Europa ili će je graditi na temelju nečeg drugog.