LOŠE ODLUKE

Radman si je plaću povisio zbog tužbi drugih zaposlenika?

14.05.2015 u 13:29

Bionic
Reading

Da nešto malo više od 42 tisuće kuna bruto iznosi plaća Gorana Radmana, nakon korekcije iz siječnja 2015. godine, javnost je doznala jučer nakon što je HRT objavio bruto iznose koje imaju njihovi zaposlenici

Radman je, podsjetimo, krajem siječnja 2015. godine ukinuo dvije odluke iz 2009. o plaći rukovodećih struktura kojima su plaće na Prisavlju bile limitirane na maksimalno 17 tisuća kuna neto, sukladno uredbi vlade Jadranke Kosor.

Koliko Radman danas ima neto, može se samo okvirno izračunati budući da neki parametri određenih poreznih olakšica nisu poznati. Ali ona je danas sasvim sigurno viša od 20 tisuća kuna. Uz njegovu plaću narasle su i plaće pojedinih rukovoditelja.

Odluku o limitiranju plaća po nalogu tadašnje premijerke potpisao je tadašnji šef Prisavlja Vanja Sutlić, a njegovi kasniji što stalni, što v.d. nasljednici Josip Popovac i Domagoj Novokmet u nju nisu zadirali.

Razlog što jeodlučio poništiti Sutlićevu odluku, Radman je u nekoliko navrata, posljednji put u jučerašnjem intervju na HRT-u, obrazložio sudskim tužbama koje je pokrenuo dio zaposlenika HRT-a protiv kuće, smatrajući da HRT nije bio podložan odluci Vlade.

Naime, u srpnju 2009. vlada Jadranke Kosor donijela je, u sklopu mjera štednje, uredbu prema kojoj se predsjednicima uprava i članovima trgovačkih društava plaće limitiraju.

Oni koji su tužili, smatrali su da HRT ne spada u trgovačko društvo, već u javnu ustanovu i sve je završilo na sudu na kojem je HRT počeo gubiti tužbe.
 
Sutlić je, pak, nakon što je Radman donio novu odluku, za tportal kazao da je Uprava HRT-a koju je on vodio od vlade tražila i dobila popis svih onih na koje se ona odnosila.

'Bilo je na toj listi 50 - 60 poduzeća, ustanova… između ostalih i HRT. Pokušajte zamisliti što bi se dogodilo da je HRT odbio donijeti antirecesijsku mjeru. Cijela javnost okrenula bi se protiv nas smatrajući da se borimo za svoje plaće, a ne za HRT', kazao je tada Sutlić.