PUCA LI SAVEZ PROTIV VLADE?

Branitelj iz šatora žestoko napao Karamarka

13.05.2015 u 09:22

Bionic
Reading

Iako medijski kuloari o laganom distanciranju HDZ-a od braniteljskog šatora u Savskoj 66 nagađaju već neko vrijeme, prva pukotina u tom partnerstvu za rušenje aktualne vlasti izašla je na vidjelo u kolumni jednog od utaborenih dragovoljaca, koji pred Ministarstvom branitelja prosvjeduju više od 200 dana. Ratni vojni invalid Mario Filipi objavio je oštru kritiku na račun šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i navodnih budućih poteza njegove vlade, ako dođe na vlast. Dragovoljac-kolumnist posebno je ogorčen na Karamarkove izjave o 'dolini suza' i najave koalicijskog partnera Josipa Budimira (HSLS)- kojeg se smatra gospodarskim strategom desne koalicije - da će braniteljske mirovine smjestiti u socijalu. Zanimljivo je da je HDZ podržao branitelje kad su ustali protiv sličnog zakonskog prijedloga Milanovićeve vlade

'Dok se na razne načine mučimo s komunističkom vlašću koja nas pritišće već više od tri godine beznadnim programima koji ne daju niti mogu dati bilo kakve rezultate, čini se da već sada imamo novi problem s onima koji još uopće nisu na vlasti, a misle da ih vlast zbog budalaština sadašnjih vlastodržaca čeka na tanjuru, kao što su je sadašnji dobili 2011. zbog Sanaderovih gluposti. Oni koji silno žele doći na vlast krajem ove godine, već sada bahato prijete narodu koji bi ih trebao izabrati', započinje Mario Filipi u svojoj kolumni pod nazivom: 'Tomislave, ako ti je potrebna 'dolina suza', uđi u nju sam i ne uvlači u nju hrvatski narod'.

Kao što se iz naslova može zaključiti, Filipija je na ovaj osvrt provocirala prvenstveno Karamarkova izjava: 'Narod nećemo zavaravati. Čeka nas dolina suza u trajanju od dvije godine, a onda će nam biti dobro.' Takvu izjavu je dragovoljac i prosvjednik ocijenio kao nešto što je izašlo iz Titove kuhinje negdje kasnih 40-ih godina.

Ulje na vatru Filipiju je dodala Budimirova dijagnoza i lijek za naše gospodarsko stanje. 'Izvjesni Josip Budimir, predstavnik strančice s potporom od oko dva posto glasova, navodni 'ekonomski strateg' HDZ-ove koalicije, možda budući ministar financija ili gospodarstva ako ga HDZ 'došlepa' u Banske dvore, najavio je da će Hrvatsku izvući iz krize tako što će 'srezati' zdravstvo i mirovine, a hrvatske branitelje smjestiti u socijalu', tumači svojoj publici dragovoljac Filipi.

'Dosta nam je više 'bolnih rezova', 'stezanja remena' i sličnih 'dolina suza''

Ističe kako su mu Karamarkova i Budimirova izjava 'toliko besmislene i bez ikakvog izgleda za uspjeh, da sve ranije izjave Milanovića i drugova prema njima izgledaju kao pametne, a znamo do čega su dovele'.

Filipi je podučio Karamarka da 'hrvatski narod već više od 100 godina neprestano živi u raznim 'dolinama suza' zbog nesposobnih vlasti', koje, podsjeća, posljednjih 20-ak godina građanima nude 'stezanje remena', 'bolne rezove'…

'Dvije godine će biti 'dolina suza', dakle, totalna propast za obične ljude, treće godine će se stanje kozmetički malo poboljšati, a četvrte će tražiti još jedan mandat da bi proveli u djelo svoje neostvarive 'genijalnosti'. Sve smo to već prošli i proživjeli. Nova ponavljanja tih mantri narodu su neprihvatljiva', poručuje autor Karamarku.

Dragovoljac Filipi zatim je svoju žaoku okrenuo prema Josipu Budimiru, napadajući ga da naivno vjeruje kako će 'državu izvući iz škripca ako uništi ionako nejako zdravstvo i do kraja sreže mirovine'. No čini se da je Budimir posebno stao na žulj Filipiju svojom idejom o 'razdvajanju' braniteljskih mirovina od onih normalnih, radničkih.

'Budimir bi i branitelje poslao u socijalu, a to je ono čime nam i sadašnji prijete i što je jedan od razloga zbog kojih smo u šatoru, a u čemu su nas do sada HDZ-ovci 'podržavali'. Sada se polako naziru pravi oblici te 'podrške'. Ili možda oni misle da smo u šatoru samo zato što nam se ne sviđa 'faca' Milanovića i Opačićke, a kada bi nas gazili njihovi, onda bismo u tome mazohistički uživali', spočitava Filipi svojim političkim pokroviteljima.

Karamarku se ruga jer navodno 'kao boga sluša nekakav njemački institut zvani IFO'.

'Prije svega, postavlja se pitanje što će mu taj IFO? Ako ni on sam i njegovi ljudi nemaju dovoljno pameti da zaključe kako otkočiti 'zombiranu' državu, onda bolje da uopće ne uzimaju vlast', poručuje.

No Filipi se u svojoj kolumni ne zaustavlja samo na kritici svojih saveznika, već im upućuje ozbiljnu prijetnju: 'Na kraju, ako i 'sjednu' na vlast i provedu to što su najavili, teško da će dogurati i do pola mandata, jer će imati socijalne nemire kakvi još nisu viđeni u ovoj državi, a branitelji će i njima biti za vratom. I što onda time dobivaju? Propadaju zajedno s državom.'

Zanimljivo je da se glavni vođe braniteljske pobune iz Savske 66 Josip Klemm i Đuro Glogoški još uvijek nisu oglasili o gospodarskim smjernicama desne koalicije predvođene HDZ-om.

RAZDVAJANJE MIROVINA KAO POVOD ZA BRANITELJSKU BUNU: POZADINA PRIČE 

Iako je od početka dizanja braniteljskog šatora u Savskoj 66 prošlo više od 200 dana i rijetki se, kako među nezadovoljnim braniteljima tako i oni koji njihovu 'pobunu' redovito medijski prate, sjećaju svih razloga zbog kojih su se bivši ratnici utaborili u najprometnijoj zagrebačkoj ulici. No, valja istaknuti kako je tema o 'razdvajanju' braniteljskih mirovina bila jedan od razloga prosvjeda i žestokih verbalnih napada na vladajuću garnituru. Kako je sve počelo? Vlada je u novi Zakon o mirovinskom osiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 2015. godine ugradila ideju o 'razdvajanju' u mirovinskom sustavu tako da će svaki osiguranik koji prima dio mirovine po posebnim propisima (branitelji iz svih mogućih ratova, domobrani, partizani, Domovinski rat, policajci, radnici ugljenokopa, politički zatvorenici, HAZU, vatrogasci...) dobiti rješenje u kojem je jasno naveden iznos mirovine kojeg primaju na temelju uplaćenih doprinosa i iznos koji primaju na temelju posebnih propisa. HZMO je krenuo u proces, ali je zbog pritisaka iz Savske 66 i šatora, Vlada odgodila primjenu ovog propisa samo za branitelje i to šest mjeseci. Branitelji su svoje protivljenje takvom zakonu obrazložili strahom da će time biti bačeni u socijalne slučajeve. Josip Budimir, koji u javnosti glasi za ekonomskog stratega HDZ-ove koalicije, nedavno je u medijima izjavio da je potrebno smanjiti troškove u mirovinskom sustavu tako da će se iz njega isplaćivati samo 'zarađeni' dio mirovine, a sve ostalo trebalo bi prebaciti u socijalu. A u socijali, prava na taj dio novca neće imati osobe koje imaju vrijednu imovinu. Zbog toga bi braniteljska populacija, posebno najteži invalidi, bili najviše pogođeni Budimirovim prijedlogom jer je riječ o ljudima koji su veoma mladi nastradali na ratištu, zbog čega im je 'zarađeno' dio mirovine, onaj koji je pokriven uplatama doprinosa, malen. Velik broj njih ima vrijednu imovinu.