KARTICE NA UVID

Ovo je imovina viceguvernera HNB-a zbog koje su prijavljeni Poreznoj

12.05.2015 u 09:23

Bionic
Reading

Prošlog tjedna Udruga Franak zatražila je od Porezne uprave da provjeri imovinu četvorice viceguvernera, upozoravajući da postoji nesrazmjer između primanja i imovine. Tportal je pregledao imovinske kartice prozvanih viceguvernera i već na prvi pogled može se zaključiti da Damir Odak količinom imovine, ali neto plaćom odskače od trojice preostalih viceguvernera

Udruga Franak prošlog tjedna podnijela je prijavu Poreznoj upravi za provjeru imovine dužnosnika Hrvatske narodne banke, i to četvorice viceguvernera: Damira Odaka, Tomislava Presečana, Bojana Frasa i Vedrana Šošića. Iz Udruge su upozorili da se u njihovim imovinskim karticama može primijetiti nesrazmjer imovine i primanja te pozivaju Poreznu upravu na djelovanje. Kako su kartice sve do subote bile nedostupne, javnost nije mogla vidjeti što to četiri viceguvernera posjeduju i zbog čega ih je Udruga prijavila.

Ivan Kontrec,
koordinator Udruge Franak, kaže da je prijava Poreznoj predana online i da nije isključeno da će u budućnosti prijaviti i tri preostala viceguvernera, ali i dodaje da za sada za tim nije bilo potrebe.

'Od svih, najviše nesrazmjera pokazalo se kod Odaka. Kod onih koje nismo prijavili, tog nesrazmjera nije bilo, što ne znači da se neće pojaviti kod neke nove predaje kartica. Ako ga bude, prijavit ćemo i njih', istaknuo je Kontrec.

Pregledavajući kartice, već na prvi pogled da se zaključiti da Damir Odak, o kojem, kažu u Udruzi Franak, 'kruže glasnine da ima nadimak Mister 5 posto, a stekao ga je prilikom rada u OTP banci u Zadru na radnom mjestu predsjednika Uprave istoimene banke, gdje je navodno odobravao kredite pravnim i fizičkim osobama bez provjere kreditne sposobnosti, uz nezakonitu proviziju od pet do 10 posto od iznosa kredita', količinom imovine, ali i neto plaćom, odskače od trojice preostalih viceguvernera.

Odak, rođen 1964. godine u Splitu, nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Zagrebu počinje raditi na zagrebačkom Ekonomskom institutu. Prva banka u kojoj je radio bila je Trgovačka u kojoj je bio i predsjednik Uprave. Potom je radio u Zagrebačkoj banci s ciljem širenja poslovanja na BiH. Od tamo prelazi na mjesto predsjednika Uprave Nove banke koju 2005. preuzima mađarski OTP. Mađari Odaka angažiraju na čelu podružnice u Hrvatskoj. Šest godina vodio je OTP-ovu podružnicu, da bi u ljeto 2011. iz banke stiglo priopćenje u kojem se navodi da iz nje odlazi jer se 'odlučio na profesionalnu promjenu, nezadovoljan promjenama u sustavu nagrađivanja koji je OTP banka uskladila s direktivama ECB-a'.

Kratak period radi kao nezavisni investitor, a potom dolazi u HNB na mjesto viceguvernera.

Prema podacima iz imovinske kartice, Odak ima neto godišnju plaću od 526.000 kuna kojom treba pridodati i primanja od drugih primitaka na godišnjoj razni koji su iznosili 186 tisuća kuna neto. Nekretnine su mu vrijedne nešto više od 11 milijuna kuna, pokretnine 600 tisuća kuna, posjeduje osobnu štednju u raznim valutama oko 17 milijuna kuna, dok štednja bračne partnerice u eurima iznosi 253 tisuće eura.

Za tri kuće s okućnicom od 250 m2 do 450 m2 u Zagrebu i Zadru, naveo je da ih je stekao kupovinom od plaće, stan u Zagrebu od 150 m2 vrijedan 1,5 milijuna kuna kupljen je prodajom imovine, dok je suvlasnik kuće u Vrbovskoj postao nasljedstvom. Odak i supruga voze dvije Toyote Land Cruiser starijeg godišta, zajedno vrijedne 80 tisuća kuna, i brod Benetau First vrijedan pola milijuna kuna.

Zanimljivo da je kada je došao raditi u HNB Odak u kartici starijeg datuma imao upisan i zrakoplov Cesnu iz 1974. godine vrijednu 400.000 kuna, koje danas nema. Već navedenoj štednji u raznim valutama valja pridodati i udjele i dionice u fondovima i to: ZB Europlus Fond vrijedne 65.720 eura, OTP Indeksni Fond vrijedne 1,4 milijuna kuna te još OTP Novčani Fond u vrijednosti 28,4 tisuće kuna.

Vedran Šošić, rođen 1974, diplomirani ekonomist po struci, cijeli radni vijek od 1997. godine proveo je u HNB-u gdje je 2012. postao viceguverner. Prema podacima iz kartice od te godine, ima neto godišnju plaću od 368 tisuća kuna, u Zagrebu posjeduje stan od 70 m2 vrijedan 800.000 kuna za koji je podigao kredit i garažu od 15 m2 koja još čeka automobil jer prema podacima iz kartice, isti ne posjeduje. U Babinoj Gredi naslijedio je dio stambeno–gospodarske zgrade, posjeduje paket dionica HT-a, osobnu štednju od 57 tisuća eura, a tri tisuće eura štednje ima i bračni drug.

Kreditno je zadužen za 77 tisuća eura, jamac je za dva kredita, jedan od 122.000 švicarskih franaka, a drugi 33.000eura i sudužnik je za 129.000 kuna.

Bojan Fras, rođen 1963. godine, diplomirani pravnik po struci, suosnivač i partner u odvjetničkom društvu 'Žurić i Partneri'. U HNB stiže 2013. godine na mjesto viceguvernera. Prema podacima iz 2013. jer u novoj kartici nema navedene plaće, Fras godišnje zarađuje 371.000 kuna neto.

U Zagrebu ima dva stana vrijedna 2,6 milijuna kuna, a u jednom od njih je suvlasnik. Suvlasnik je i kuće s okućnicom također u Zagrebu, koju je naslijedio, dok je partnerica naslijedila manji stan u Zagrebu i vikendicu u Novom Vinodolskom vrijedne 600.000 kuna.

Fras ima dva automobila vrijedna 255 tisuća kuna, brod od 300.000 kuna, dok bračna partnerica ima manji auto od 55.000. Njegov udio u Žurić i partnerima iznosi 20 posto vrijednih 72.000 kuna. U bankama štedi 1,2 milijuna kuna, 151 tisuću eura, 155 tisuća dolara, 126 tisuća funti, 37.500 tisuća franaka, za koje navodi da je stekao kapitalom. U banci se nalazi i 30.000 eura bračne partnerice, čiji stambeni kredit iznosi 40.000 eura.

Tomislav Presečan, rođen 1963. godine, magistar ekonomije, čitav radni vijek od 1994. godine proveo je u HNB-u. Dužnost viceguvernera obnaša od 2000. godine, a prema podacima iz kartice koji datiraju iz 2012. ima godišnju neto plaću od 340 tisuća neto, bračna partnerica ima 205 tisuća kuna neto. Povrh toga Presečan prima i godišnju neto naknadu kao član savjeta HNB-a od 120 tisuća kuna. U Zagrebu ima stan i garažu vrijedne 720 tisuća kuna, dok čitava obitelj na štednji ima nešto manje od 400 tisuća kuna. Uz navedeno, supruga ima stambeni kredit od 80 tisuća eura.